Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nelly Olofsson (till höger) tycker att Dundret är den bästa platsen som finns och Agnes trivs också där. I klippet hör du fler Gällivarebor om satsningen på Dundret. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Önskelistan från barnen när Dundret storsatsar

Uppdaterad
Publicerad

Storsatsningen på Dundret väcker önskningar hos barnen i Gällivare och förhoppningar hos vuxna.

– Jag önskar en skogsbana, säger Nelly Olofsson.

I klippet hör du vad Gällivarebor i olika åldrar har för förhoppningar på Dundret nu när det utlovas en riktig dundersatsning.

Skillnad på då och nu

Dundret har en minst sagt sorglig historia med konkurser och försäljningar under årens lopp.År 2019 köpte Gällivare kommunen Dundrets liftsystem, skidbackar och marken runt anläggningen av ett konkursbo, och nu tror kommunalrådet Henrik Ölvebo (MP) på en ljusare framtid.

– Skillnaden nu är att det kommer att finnas flera investerare och ägare av hotell, stugor,restauranger och liftsystem. Förut har allting ägts av en aktör, säger han.

Klimatförändringar

Henrik Ölvebo konstaterar också att klimatförändringar kan påverka Dundrets framtid när stora delar av Europa har brist på snö.

-Tyvärr kan även klimatförändringarna vara till vår fördel i Gällivare där vi får snö tidigt och den ligger kvar länge. Det är bara att titta på hur det ser ut i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.