E10 – en av Sveriges farligaste vägar. Foto: SVT

E10:an får mitträcken

Uppdaterad
Publicerad

Snart startar sommarens vägarbeten. Vilket kan innebära störningar på E10:an och E4:an

Den sedan länge olycksdrabbade E10:an som går från Töre till norska gränsen får nu mitträcken på två sträckor. Mitträcken sätts upp mellan Mourjevaara och Avakko samt Svappavaara och Pitkäjärvi. Vägen har sedan länge kallats för ”dödens väg” i folkmun och räknas som en av Sveriges farligaste vägar.

Störningar

– Vi gör allt vi kan för att minimera störningar under tiden arbetena pågår. Vi arbetar till exempel mycket under nätterna och försöker att undvika att jobba under perioder då det är mycket trafik, såsom fredag och söndag eftermiddag, säger Anna Lundman, underhållschef på Trafikverket.

Enligt Trafikverket är det mest i och runt storstadsområdena som trafikanterna drabbas under sommarens vägarbeten. Myndigheten uppmanar också att visa extra mycket hänsyn.

– Ett vägarbete är en arbetsplats för många personer som jobbar för att trafiksituationen ska bli bättre så jag uppmanar alla trafikanter som passerar att ta det lugnt, säger Anna Lundman i ett pressmeddelande.

Vill du hålla koll på sommarens vägarbeten, och lättare planera din resa, kan du göra det via Trafikverkets webbsida.

Fakta: sträckor som påverkas

E10:an mellan Mourjevaara och Avakko

E10:an mellan Svappavaara och Pitkäjärvi

E4:an mellan Boviken och Norrfjärden

Väg 97 mellan Luleå och Boden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.