Svårt MS-sjuke Ingvar Lomhed i Övertorneå hade rätt till hembesök sju dagar i veckan. Men han fick ingen hjälp under tio dagar och dog. Foto: SVT

MS-sjuke Ingvar fick ingen hjälp – IVO lägger ner fallet

Uppdaterad
Publicerad

En månad efter assistansbolagets Lex Sarah-anmälan kommer beskedet från Inspektionen för vård och omsorg – ärendet kring MS-sjuke Ingvar Lomhed i Övertorneå avslutas då assistansbolaget tagit de åtgärder som behövts.

Det var i början av maj som SVT Norrbotten avslöjade att MS-sjuke Ingvar Lomhed i Övertorneå hittades död efter att assistansbolaget Frösunda lämnat honom ensam i tio dagar.

Ingvar var beviljad över 80 assistanstimmar i veckan, men trots det kom ingen på hela tio dagar eftersom den personliga assistenten sjukskrivit sig, och ingen ersättare dök upp.

Fallet Ingvar i Övertorneå

Vidtar inga åtgärder

Efter att SVT uppmärksammade fallet Lex Sarah-anmälde assistansbolaget Frösunda händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Nu skriver IVO i sitt beslut att de avslutar ärendet och kommer inte att vidta några ytterligare åtgärder.

Anledningen är att man bedömer att Frösunda fullgjort sin utrednings- och anmälningsskyldighet. Enligt bolagets egna utredning har man bland annat:

  • Vidtagit åtgärder för att utan dröjsmål avhjälpa eller undanröja
  • Identifierat bakomliggande orsaker till det inträffade
  • Vidtagit och planerat att vidta åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Ingvar i Övertorneå

Mer i ämnet