Nina Ivaska, en av de föräldrar som kämpar för att Vitåskolan inte ska läggas ned, känner besvikelse över Förvaltningsrättens besked. Bilden är en arkivbild.

Efter beslutet: ”Det här är ett slag i magen”

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrättens beslut att säga nej till inhibition för skolbesluten i Luleå är ett bakslag för dem som kämpar för att stoppa nedläggningarna av Borgmästarskolan, Vitåskolan och Kyrkbyskolan.

– Det är ett slag i magen, säger Nina Ivaska, en av de föräldrar som kämpar för Vitåskolan.

Så fort Förvaltningsrättens besked kom på tisdagen så började reaktionerna komma.

– Vi  föräldrar har en sluten Facebook-grupp och flera tycker spontant att det här är katastrof och ett jättebakslag, men vi ska prata med vår jurist så att vi verkligen får klart för oss vad det innebär, säger Nina Ivaska.

Skolbesparingar i Luleå

”Var strukit från min kalender”

Hennes son går i årskurs ett på Vitåskolan i en klass med åtta elever, och skolbesparingarna i Luleå kommun innebär att eleverna ska gå i Råneå i framtiden.

– Vi ska på ett informationsmöte om detta i kväll och jag hade faktiskt strukit det från min kalender för att jag tänkte att det inte skulle bli aktuellt, men nu, efter beskedet från Förvaltningsrätten, inser jag att det blir en tung dag. 

Känner visst hopp

Nina Ivaska känner ändå ett hopp om att skolorna, trots politikernas beslut, ska räddas från nedläggning.

– Det ska fortfarande granskas om beslutet är taget på laglig väg och vi har fortfarande en opinion med oss. Vi jobbar med flera pararella spår och skulle vi få kommunen att driva Vitåskolan två terminer till så skulle vi utan stress hinna starta en friskola här, säger Nina Ivaska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet