Talgas Sverigechef Anna Utsi Foto: Talga Resources

Efter besvikelsen över Northvolt: Luleå kan få ny batterifabrik

Publicerad

Talga Resources planer på grafitbrytning och val av Luleå som etableringsort för vidareförädlingen, kan ge Norrbotten omkring 100 jobb.
– Vi ser det som optimalt att ha anläggningen nära utvinning och samtidigt ha tillgång till spetskompetens, forskning, logistik och grön energi säger Talgas Sverigechef Anna Utsi.

Det som tidigare var tänkt som etableringsplats för Northvolt stora batterifabrik,  Hertsöfältet i närheten av Luleå hamn, kan nu istället bli en vidareförädlingsanläggning för den grafit som Talga Resources planerar att bryta i Nunasvaara, i Vittangi. Det berättar företaget i ett pressmeddelande.

Batterier och elbilar

Den vidareförädlade grafiten är tänkt att användas till anodmaterial i batterier och elbilar. Gruvan beräknas vid full produktion sysselsätta ett 50-tal personer och i Luleå väntas man behöva omkring 70 personer. Bolaget vill också bedriva forskning och innovation på etableringsorterna och är då intresserade av samarbete med Luleå tekniska universitet, LTU.

Valet av Luleå som etableringsort för vidareförädlingen förklaras av bolaget med att det ligger förhållandevis nära gruvan, att platsen, Hertsöfältet ligger nära Luleå hamn samt tillgången till spetskompetens och forskning.

Tidigast 2021

Enligt bolagets uppgifter är grafithalten i Nunasvaarafyndigheten den högst identifierade i hela världen. Värdet från verksamheten uppskattas till knappt 40 miljarder fördelat över 22 års produktion.

Bolaget kommer nu att göra en definitiv genomförbarhetsstudie omfattande både gruvbrytning och anodproduktionen samtidigt som man ska färdigställa tillståndsansökningar. Beräknad produktionsstart i Luleå är tidigast 2021.

Anod är den elektrod där en yttre ström går in i en komponent. Den är vanligtvis av metall men kan även vara av grafit. 

Grafit är en mineral som består av kol. När man drar ett stycke grafit mot något, så lämnar det ett gråsvart streck efter sig, det brukar kallas för streckfärg

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grafitfyndighet i Vittangi

Mer i ämnet