I klippet ovan besöker SVT:s reporter den nedlagda gruvan i Varuträsk där man hittat spår av Litium. Foto: SVT

Jakt på batterimetaller i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Om ett par år kan en stor batterifabrik stå klar i Skellefteå. Den ska tillverka miljövänliga batterier men flera av de avgörande metallerna måste importeras. Nu pågår jakten att hitta batterimetallerna i den svenska berggrunden.

Kobolt, mangan, grafit, nickel, som alla behövs för batteritillverkning finns redan i den svenska bergrunden. I den nedlagda gruvan vid Äventyrsparken i Varuträsk utanför Skellefteå finns spår av Litium. Men där är ingen sådan brytning aktuell i nuläget och än så länge bryts ingen av de här metallerna i Sverige. Något som diskuterades flitigt vid en stor gruvmässa i Skellefteå.

Eu-kommissonen tycker att Europa halkar efter både när det gäller tillverkning av batterier och brytning av de viktiga metallerna. En fjärdedel av världsproduktionen av batterier används i Europa, men bara tre procent produceras här.

Satsar 2 miljarder

De satsar 2 miljarder kronor på batteriforskning och innovation, och de har bildat en batteriallians.

– Skillnaden mellan vad vi använder och producerar är ett stort problem för Europa, säger innovationshubben Raw Materials strategichef Bo Möller Stensgaard.

Myndigheten Bergsstaten noterar i sin årsredovisning 2017 en klar ökning för undersökningstillstånd av batterimetaller de senaste åren.

Närmast brytning i närområdet är en grafitgruva i Norrbotten, men även den är en bit bort.

– Kanske om några år om allt går bra, säger geologkonsult Amanda Scott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.