Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under årens lopp har det inträffat flera vindsbränder i flerfamiljshusen på Hertsön. I klippet hör du Pär Johan Fredrickson sektionschef vid räddningstjänsten i Luleå, berätta om brandskydden i fastigheterna. Foto: SVT

Efter branden på Hertsön: ”Inte sett några större brister”

Publicerad

Sex vindsbränder inträffat i flerfamiljshus på Hertsön i Luleå sedan år 2003. Trots det har inte räddningstjänsten identifierat några större brister med brandskydden i de hyreshus där vindsbränder förekommit på Hertsön.

Vid den senaste hyreshusbranden blev flera familjer hemlösa.

– Vi har inte sett några större brister rent generellt, säger Pär Johan Fredrickson, sektionschef för myndighetsutövning vid räddningstjänsten i Luleå.

”Ingen har omkommit”

Räddningstjänsten menar att det finns åtgärder man kan vidta för att begränsa spridningen av brand på vinden, men poängterar att man inte funnit några direkta brister i byggnadernas brandskydd. Det finns inte heller några krav på sådana åtgärder.

– Vi har ju inte haft någon som har omkommit till följd av bränderna som har varit. Det känns jättekul att brandskyddet har fungerat så att ingen har omkommit, säger Pär Johan Fredrickson, sektionschef för myndighetsutövning vid räddningstjänsten i Luleå.

”Syftet är inte att skydda egendom”

Pär Johan Fredrickson menar också att ett brandskydd inte är utformat främst för att skydda själva byggnaden utan att fokus ligger på att rädda människoliv.

– Det gäller att skydda de som bor där och att de har goda förutsättningar att ta sig ut, säger han.

I klippet hör du mer om brandskyddet och det förebyggande arbetet som räddningstjänsten har gjort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.