Hör sjuksköterskan Mia Isaksson Mettävainio berätta om hur det speciella året har varit och vad hon önskar se från allmänheten. Foto: Hans Sternlund/SVT

Över ett år med covid-19 – så ser vardagen ut på Gällivare sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Personalen vet aldrig vad som väntar när de kommer till skiftet. Ibland saknas det kollegor och de får ta ett extraskift när de egentligen skulle ha slutat. Det här är vad personalen på vårdavdelningen på Gällivare sjukhus har levt med sedan covidutbrottet.

Det hade kunnat vara en vårdavdelning på vilket sjukhus som helst där det finns både covidsmittade och andra patientgrupper. När SVT Norrbotten besöker Gällivare sjukhus har smittalen visserligen gått ned de senaste veckorna, men ligger fortfarande på relativt höga nivåer.

Ständig brist på personal

För sjukhusets del innebär det tidvis överbeläggning av patienter, ett ständigt pusslande och mycket svårt att planera verksamheten.

Coronaviruset i Norrbotten

Lägg till en konstant personalbrist ovanpå detta.

– Du kanske går ditt vanliga förmiddagsskift, men då saknas den som ska komma och avlösa dig. Så det kan hända att du får jobba en hel dag, säger Mia Isaksson Mettävainio, sjuksköterska som jobbar med koordinering på avdelningen.

Ingen beviljad ledighet sedan i somras

Arbetsdagarna kan bli långa och passen fler, utan att man har möjlighet att kompenseras med ledighet. Förutom sommarsemestrarna förra året har det inte beviljats några ledigheter för till exempel jul eller påsk. Däremot har man ännu inte behövt lösa ut krisavtalet i Gällivare.

Under onsdagen låg två covidpatienter på IVA och tre på vårdavdelnngen.

– Det har gått från jäkligt dåligt till lite mindre dåligt, sade smittskyddsläkaren Anders Nystedt på Gällivares samrådskonferens.

Följ med in på Gällivare sjukhus i videon ovan och hör hur vardagen har varit för sjukvårdpersonalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet