Hör verksamhetschefen Torbjörn Espling berätta om den ständiga jakten på vårdpersonal och hur man försökt lösa det i Gällivare. Foto: Hans Sternlund/SVT

Ständig jakt på vårdpersonal i Gällivare – folk har plockats in från gatan

Publicerad

Det råder stor personalbrist på sjukhuset i Gällivare. Sjukhuset saknar både sjuksköterskor och undersköterskor, men även personal som utför enklare uppgifter.

– Vi slåss med näbbar och klor om kompetenserna, säger Torbjörn Espling, verksamhetschef vid Gällivare sjukhus.

Ledningen för Gällivare sjukhus är på ständig jakt efter personal som kan jobba inom vården.

Personalbristen blev akut redan förra sommaren när den stora covidtoppen inföll i Gällivare. Då tvingades man ta in personal helt utan vårdutbildning eller erfarenhet. De har sedan snabbutbildats av Region Norrbotten för att kunna gå in och göra enklare uppgifter.

Coronaviruset i Norrbotten

Så har det fortsatt under året som har gått.

– Vi har ju ett ganska grunt underlag på orten och vi slåss med näbbar och klor om kompetenserna, säger Torbjörn Espling, verksamhetschef vid Gällivare sjukhus.

Gruvbolag erbjöd personal

Stor arbetsgivare som Boliden och LKAB har låtit personal med vårdutbildning gå över till vården med bibehållen lön. Det har även kommit personal från andra håll som en gång har arbetat inom vården.

Samtidigt dras man med höga sjuktal på grund av pandemin och dessutom finns det anställda som har inte har orkat med den tunga belastningen och valt att sluta.

Ingun jobbar gärna extrapass

Men det finns även de som har tagit extrapassen med glädje.

– Jag älskar mitt jobb och då måste man få jobba. Jag tar både ett, två och tre extrapass i veckan, säger undersköterskan Ingun Ekhorn.

Möt henne i videon ovan och hör mer om den stora personalbristen och hur allt förändrades när covid-19 bröt ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet