Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En brutal hundattack på ren filmades nyligen och i klippet berättar Johny Lantto, ordförande i Sattajärvi koncessionssameby, vikten av att jakthundar tränas att inte jaga ren. Foto: privat, Hans Sternlund/SVT

Jakthundar i Norrbotten utbildas att lämna renarna i fred – ”Måste hitta lösningar”

Uppdaterad
Publicerad

En film där en hund smet ur kopplet och rev ihjäl en ren i Jämtlandsfjällen har blivit uppmärksammad och omdebatterad.

Det händer återkommande att lösa hundar går på renar. I Sattajärvi koncessionssameby utbildar man jakthundar för att de ska låta renarna vara i fred.

Förra veckan uppmärksammades filmen på hundattacken av SVT Sápmi. En privatperson i Storlien i Jämtland hade filmat en hund som kommit lös från kopplet och jagat flera renar, och som rev och bet en ren så illa att den dog.

Sällskapet som filmade var på så långt avstånd att de inte kunde ingripa. Hundägaren har sagt till SVT Jämtland att han är ledsen över det som har hänt och att det var en olyckshändelse att hunden kunde smita från kopplet.

Vill undvika konflikt

Händelsen är inte unik på något sätt. Det ovanliga är att det den här gången fångades på film.

– Det här händer och av den anledningen så fyller den här filmen ett syfte och ger en förståelse för att vi tillsammans måste hitta lösningar, säger Johny Lantto, ordförande i Sattajärvi koncessionssameby.

Samebyn har sedan ett par år utbildningar där jägare får komma till renhagarna med sina jakthundar för att vänja dem vid renar.

– Vi har ett gemensamt intresse av att göra det här under ordnade former och hitta lösningar tillsammans utan att peka finger eller skapa konflikt, säger Johny Lantto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.