Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagliga bilder: Här attackerar hunden renen. Foto: Privat/SVT

Här attackeras renen av hunden: ”Jag är frustrerad”

Uppdaterad
Publicerad

Samebyar runtom i Sápmi har larmat om det ett otal gånger. Men i helgen fångades det även på film – när en hund attackerade och bet ihjäl en ren.

– Jag känner mig arg, ledsen och frustrerad över att det åter har skett. Hundar ska vara kopplade, i synnerhet den här årstiden, säger Markus Mattsson ordförande för Kalls sameby.

I Kalls sameby är känslorna upprörda. De har, liksom flera andra samebyar, gång på gång tvingats utstå störningar mitt under den period då det är viktigast på året att renarna får lugn och ro. Det trots att rennäringslagen är tydlig. En hund ska vara kopplad när den befinner sig i ett av renskötselns betesområden.

Exakt hur ofta det sker är oklart. Ärendena har ingen egen brottsrubricering utan rubriceras ibland som skadegörelse, ibland som djurplågeri, ibland som hatbrott. Och det är sällan polisanmälningarna leder till fällande domar.

– Tyvärr är detta en verklighet vi lever i. Det händer alltför många gånger att hundägare inte har sina djur kopplade, säger Markus Mattsson, ordförande i Kall sameby.

Fångades på film

Det som var speciellt med hundattacken i Storlien i Jämtlands län under helgen var att det den här gången fångades på film.

Markus Mattsson fick bilderna i lördags. En privatperson hade på långt avstånd sett hur hunden attackerade renar. Sällskapet säger själva till SVT Sápmi att de stod för långt borta för att kunna ingripa. Men i stället valde de att dokumentera det och larma polisen och samebyn.

Mattsson såg det som en chans att lyfta fram problemet och lade upp bilderna i sociala medier. Där har de nu väckt en hätsk debatt om att allt för få antingen bryr sig eller förstår varför hunden ska vara kopplad.

– Det är groteska bilder. Jag väljer visa dem för att folk ska se hur det ser ut, säger han och hoppas att det ska väcka den oaktsamme hundägaren att tänka på att förvåren är en extra känslig period, säger han.

Renar stressas

Enligt Mattsson ska renarna ha jagats över både europavägen och järnvägen innan hunden till sist fångade dem.

– Jag skickade ut en kollega på eftermiddagen som spårade och det visade sig att ett runt tio renar jagats.

Hur reagerar du på att den som filmade inte ingriper?

– Det är helt rätt i det läget att inte ingripa en sån gång. Det kan ju bli fara för egen hälsa att ingripa, säger renägaren som trots att bilderna väcker anstöt är tacksam att de togs.

SVT har varit i kontakt med polisen som säger att de ska utreda hur hunden har kommit lös och om det kan röra sig om ett brott.

Rennäringslagen §93

När renar befinner sig inom ett betesområde där renskötsel då är tillåten, ska hund i trakten som inte används i renskötseln hållas i band eller instängd, om inte länsstyrelsen medger annat. Detsamma gäller när renar flyttas, om hundens ägare i förväg underrättats om tiden för flyttningen.

Anträffas en hund medan den jagar eller på annat sätt ofredar ren inom ett område där renskötsel då är tillåten, får hunden, om den inte låter sig fångas, dödas av den som äger eller vårdar ren.

Den som med stöd av andra stycket dödat en hund är skyldig att snarast möjligt anmäla detta till Polismyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.