Nu är bygget igång vilket glädjer Haparanda stads tekniske chef Jimmy Henriksson och Haparanda Värmeverks vd Pär Gabrielsson. Foto: Haparanda stad

Nu byggs Haparandabornas värmeverk – självförsörjande på värme av förnybart bränsle

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av det nya värmeverket i Haparanda är nu igång efter många turer kring finansieringen. Det första spadtaget i jorden är taget och hösten 2022 ska värmeverket tas i drift.

Haparanda Värmeverk AB gör sin största investering någonsin i det nya värmeverket. Under torsdagen invigdes bygget med det traditionella första spadtaget.

Investeringen ligger på cirka 120 miljoner kronor och anläggningen kommer att stå klart under senhösten 2022 och tas i full drift från november samma år.

– Det känns väldigt bra. Med det nya värmeverket blir vi helt självförsörjande på värme producerad på förnybart bränsle, säger Pär Gabrielsson, vd/controller för Haparanda Värmeverk AB.

Behöver inga utsläppsrätter

Den nya anläggningen byggs på en stor tomt på ett industriområde i Haparanda.

– Vi kommer att kunna lagra, hantera och flisa bränslet till värmeverket på plats. Eftersom vi producerar värme med förnyelsebart bränsle kommer vi inte heller att tvingas betala för utsläppsrätter. Visionen är att vara en av de grönaste fjärrvärmeproducenterna i Sverige, säger Gabrielsson.

Även kommunstyrelsens ordförande Sven Tornberg (C) ser värmeverket som en viktig klimatinvestering.

– Det är en framtidssatsning som är särskilt bra för miljön, säger han.

Skulle sälja men behöll bygget

Det har varit en del turer kring finansieringen av Haparanadabornas värmeverk. I februari 2020 skulle kommunfullmäktige  sälja de 51 procent av aktierna till riskkapitalbolaget Vasa värme holding AB – men det slutade med att kommunledningen beslöt att bygga och bekosta värmeverket själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.