Gruppledare Nina Pörhölä (S) är nöjd med att det inte blev ett beslut i dag. Foto: SVT

”Vill inte skicka pengarna till Luxemburg”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget fullmäktigebeslut i dag om att sälja ut Haparandas värmeverk eftersom alla handlingar inte hade skickats ut. Mångmiljonaffären kommer i stället att behandlas efter nyår.

Haparandas kommunledning vill sälja 51 procent av aktierna i värmeverket till riskkapitalbolaget Vasa värme, men socialdemokraterna och vänsterpartiet säger nej.

I dag skulle affären ha klubbats igenom, men alla handlingar i frågan hade inte skickats ut till fullmäktiges ledamöter och därför lades frågan på is till den 13 januari.

Värmeverket i Haparanda

Missade utskick

Kommunalrådet Sven Tornberg (C) förklarar varför det blev som det blev:

– I sådana här processer är det många handling som åker fram och tillbaka och då var det en del handlingar som v i missade att skicka ut och då blir det inget beslut, bara information. Alla fullmäktigeledamöter ska ha alla handlingar för att kunna fatta ett beslut.

Gruppledare Nina Pörhölä (S) är nöjd med att det inte blev ett beslut i dag.

– Jag tycker att det är bra. Skulle det ändå ha blivit beslut i dag så hade det blivit fel och då hade vi överklagat. Nu får vi tid på mer diskussioner med Torneå som är ett bättre alternativ än ett riskkapital i Luxemburg, säger hon.

”Majoriteten finns”

2016 köpte Haparanda kommun 50 procent av aktierna i värmeverket för 54 miljoner kronor och blev ensam ägare.

Nu vill kommunledningen sälja 51 procent av aktierna till Vasa värme för 86,7 miljoner kronor och göra en vinst på nästan 33 miljoner kronor på fyra år.

– Det var en bra affär 2016 och nu vill vi göra en ännu bättre affär. Som det ser ut i dag har vi majoritet för att driva igenom det här, säger kommunalrådet Sven Tornberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmeverket i Haparanda

Mer i ämnet