Foto: Hans Sternlund/SVT

Efter påtryckningar mot LKAB – Kirunahotell stängs senare

Publicerad

Hotell Kebne med 54 rum skulle ha stängt i januari enligt LKAB:s planering. Nu har LKAB ändrat sig och stänger inte förrän Scandics nya storhotell öppnar i Kirunas nya centrum.

För två veckor sedan rapporterade SVT Norrbotten om att flera hotell stänger i Kirunas nuvarande centrum långt före det att handeln flyttar till nya centrum nästa höst.

Scandic Ferrum stänger i mars, men öppnar samtidigt det nya hotellet med 60 fler rum i nya Kiruna. Hotell Kebne med 54 rum skulle stänga i januari och inte ersättas. Orsaken är att deformationerna från gruvan närmar sig.

”Utveckling före avveckling”

Det fick centrumhandeln, turistnäringen samt kommunalrådet Gunnar Selberg (C) att reagera.

– Jag tog kontakt med LKAB och hänvisade till devisen utveckling före avveckling. Jag sa att ni inte kan stänga Kebne innan nya Scandic hinner öppna. Påverkan från deformationerna kan inte hänga på tre månader, säger han.

Linus Niva vid LKAB:s avdelning för samhällsomvandling säger:

– Vi har undersökt infrastruktur och fastighet och sett att det finns en möjlighet att kunna ha någon slags förlängning för hotellet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet