Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johanna Lindgren Ringholt är en av butiksägarna i Kiruna som försöker överleva i gamla centrum fram till flytten. Foto: Hans Sternlund/SVT

Hotell i Kiruna centrum flyttar och tar med sig gästerna – så ska handeln överleva

Publicerad

Nästa höst ska den stora flytten av handeln till Kirunas nya centrum ske. Men flera hotell stänger eller flyttar betydligt tidigare än så. Nu försöker butiksägarna i centrum hitta lösningar för hur de ska överleva fram till flytten.

Först ut att stänga är hotell Kebne. Det är deformationerna från gruvan som har nått så långt att det är dags att stänga hotellet och de 54 rummen.

I mars är prognosen för Scandic Ferrums flytt till nya centrum. Det är 171 rum som försvinner och ersätts med 231 rum i det nya hotellet.

Framför allt försvinner hotellens gäster från centrum där handeln redan i dag kämpar för sin överlevnad.

– En vanlig dag kan det snurra 500 personer här. Det är klart att det blir ett avbräck för centrum och handeln när vi stänger, säger hotellchefen Peter Salomonsson.

Butiksägare kämpar redan för överlevnad

Butiksägaren Johanna Lindgren Ringholt är också sammankallande för Kiruna citysamverkan. Hon säger att bortfallet av hotellgäster framför allt kommer bidra till att rörelsen som gör att stan känns levande försvinner.

– Det är den stora anledningen till att vi tycker att det är tråkigt att de väljer att lägga ned tidigare än vi andra gör, säger hon.

För henne och de andra butiksägarna i centrum gäller det nu att vara påhittiga för att hålla liv i centrum till flytten – och Johanna Lindgren Ringholt har redan nu ett konkret förslag.

Se mer i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet