Efter plundringen av föreningarna – nya gympahallen på gång

Publicerad

I mars förra året slogs i stort sett hela Jokkmokks föreningsliv i spillror när drygt två miljoner kronor stals från deras konton. Men trots krisen har de flesta föreningar överlevt året.

Polcirkelgymnasternas nya hall är nu i full gång att byggas. Hallen höll på att utebli när det stod klart att 203 000 kr hade försvunnit från deras konto förra vintern.

– Det var som ett slag i magen. Först var man chockad, ledsen och arg, jag trodde inte att det var sant. Att någon kunde göra så mot barn- och ungdomsidrott, säger Christel Falk som är klubbens ordförande.

När förskingringen var ett faktum hade de just fått klart med den externa finansieringen till den nya hallen. Pengarna som försvann var deras kontantkassa som skulle användas som buffert. Luften gick ur föreningen och de övervägde att lägga hallbygget på is.

Totalt försvann drygt två miljoner kronor

Pengarna hade tagits ut av en person som även hade tillgång till tio andra föreningars konton. Totalt försvann 2 079 734 från olika föreningarna i Jokkmokk. Ridklubben kunde inte betala ut löner och hade svårt att köpa foder åt hästarna. Basketklubben meddelade direkt att de lade ner. Ja hela Jokkmokks föreningsliv fick sig en ordentlig törn.

Men så kom stödet. Företag och privatpersoner skänkte pengar och nio av de tio drabbade föreningarna är nu på fötterna igen.

– Här ska vi ha ett fristående golv, här ska bommen stå, säger Christel Falk när hon visar runt i hallen som förhoppningsvis stå klar någon gång i mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer