Efter det infekterade bråket om covidersättning får nu akutsyrrorna i Gällivare maxbeloppet. Foto: SVT/Privat

Efter protesten: Nu får akutsköterskor i Gällivare full covidersättning

Uppdaterad
Publicerad

De ansågs inte jobba inom den direkta covidvården och nekades full ersättning. Nu har politikerna tänkt om och akutsköterskorna vid Gällivare sjukhus får maxbeloppet.

– Jag är så glad! Rätt ska vara rätt och det har det blivit nu, säger Lisa Sardén, akutsjuksköterska.

”Det mest skrattretande jag varit med om. Vi blir inget annat än hånade” och ”De borde fan skämmas. Man vill bara skrika rakt ut”.

Så lät det i januari när Lisa Sardén skrev ett uppmärksammat inlägg i sociala medier. Akutsjuksköterskorna vid Gällivare sjukhus var rasande sedan de bedömts stå utanför den direkta covidvården. Men nu är tonläget annorlunda – och de tidigare 3 000 kronorna kan bli upp till totalt 13 000.

Coronaviruset i Norrbotten

– Vi är värda det flera gånger om, och borde ha räknats med från början. Men bra att man har lyssnat på oss och värdesätter arbetet vi lägger ner, säger Lisa Sardén till SVT Norrbotten.

Ambulanspersonal räknas också in

Det är Regionstyrelsen som har fattat beslutet och det gäller inte bara akutsjuksköterskorna i Gällivare utan omfattar personal på alla akutmottagningar samt ambulanspersonal – på alla orter.

– Vi har korrigerat och har tagit med fler grupper allt eftersom beroende på att de tycker att de varit felbedömda. Men det har varit i akt och mening att belöna personalen, så jag hoppas att de kan känna sig nöjda med det, säger regionrådet Kenneth Backgård (SJVP).

Samtidigt som detta beslut togs föreslog även Vänsterpartiet att alla medarbetare skulle få ett engångstillägg på 1 500 kronor för sin insats under pandemin – men detta avslogs.

Hör regionrådet berätta mer om beslutet i videon ovan.

Covidersättningen:

  • Tillsvidareanställd personal samt visstidsanställd personal med månadslön som har arbetat minst 75 timmar under perioden mars-augusti 2020 på covid-enheter erhåller 5 000 kronor i form av ett engångsbelopp. Ersättningen utbetalades i januari 2021.
  • Tillsvidareanställd personal samt visstidsanställd personal med månadslön som har arbetat på covid-enheter minst 145 timmar under perioden november 2020 till januari 2021 erhåller 8 000 kronor i form av ett engångsbelopp. Ersättningen utbetalas i mars 2021
  • Tillsvidareanställd personal samt visstidsanställd personal med månadslön som har arbetat minst 145 timmar i direkt anslutning till covidvård under perioden mars-augusti 2020 och/eller november 2020 till januari 2021 erhåller 3 000 kronor i form av ett engångsbelopp. Ersättningen utbetalas i mars 2021.
  • Regionen tillägg omfattar personal på samtliga akutmottagningar samt ambulanspersonal på samtliga orter. Detta innebär att medarbetare på dessa verksamheter, som uppfyller uppställda kriterier, kan komma att omfattas av ersättning upp till totalt 13 000 kronor (5 000 + 8 000) mot 3 000 kronor enligt tidigare beslut.

Källa: Region Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet