Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Akutsjuksköterskor i Gällivare är rasande över att de inte anses ha jobbat inom den direkta covidvården. Foto: SVT/Privat

Akutsköterskor i Gällivare rasande – nekas full extra covidersättning

Publicerad

Sjuksköterskor vid akuten i Gällivare är både arga och besvikna över hur de har blivit värderade av Region Norrbotten och politikerna. Trots att de jobbat direkt mot covidsjuka patienter nekas de full extra ersättning.

Drygt 1 500 av Region Norrbottens anställda beslutades få en särskild engångsersättning för sina insatser inom covidvården. Det handlar om summor mellan 3 000 och 13 000 kronor beroende på om man jobbar direkt med covidvård eller inte, och hur länge man har jobbat.

Men enligt regionens måttstock har inte sjuksköterskorna vid akuten i Gällivare arbetat med den direkta covidvården. Därför tilldelas de bara den lägsta ersättningen på 3 000 kronor, något som fått sköterskorna att rasa.

– De borde fan skämmas. Man vill bara skrika rakt ut! Sen blir man helt matt och rätt ledsen, skriver sjuksköterskan Lisa Sardén på sociala medier.

Har bara erbjudits den lägsta ersättningen

Kritiken och största kängan går till Sjukvårdspartiet i Norrbotten.

– Det mest skrattretande jag varit med om. Vi blir inget annat än hånade. Jag ber dig att inte rösta fram Sjukvårdspartiet någonsin igen, skriver Lisa Sardén.

I klippet hör du sjuksköterskans kritik och vilka konsekvenser det här kan få för vården i Norrbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet