Anläggningen på Seskarö är i stort sett intakt eftersom att de har underhållit byggnaderna, enligt vd:n. Foto: SVT

Efter sågnedläggningen i Kalix – nu kan Seskarösågen öppnas

Uppdaterad
Publicerad

Seskarösågen i Haparanda kommun kan öppnas upp på nytt om Rolfs såg lägger ned.

– Det hela hänger på om man kan få ihop den råvara som krävs för att starta upp sågen, säger Folke Stenvall, vd för Stensvalls Trä.

Seskarösågen lades ned för sex år sedan, men kan nu tänka sig att återigen öppna upp verksamheten efter att Setra meddelat att man vill lägga ned Rolfs såg. Det var P4 Norrbotten först ut med att berätta.

– Vi har inte kunnat starta sågen igen för vi har inte haft råvaran till den. Men om det nu blir så att Rolfs lägger ned så öppnas ju möjligheten för oss. Men det är inte någon garanti, vi måste ju kontraktera den volym vi behöver för att starta upp igen, säger Folke Stenvall, vd för Stenvalls Trä till SVT Nyheter Norrbotten.

Anläggningen på Seskarö intakt

Det var i måndags som Setras vd och koncernchef Hannele Arvonen berättade att Rolfs såg i Kalix, med ett 60-tal anställda, läggs ned.

Enligt Stenvalls Trä vd, Folke Stenvall, bör det finnas en såg i området då det är dyrt att dra timret långa sträckor.

– Vi har ju underhållit anläggningen och håller den varm om vintern, allt är intakt och klart så det är bara att vrida om nyckeln att köra.

Han fortsätter:

– Det är tillgång på råvara i ett säkert flöde som det hänger på. Startar man en verksamhet så måste man säkerställt att man verkligen kan köra det som man tänkt.

Kan bli 24 arbetstillfällen

Om Rolfs såg lägger ned tror Folke Stenvall att sågen på Seskarö kan öppnas upp redan hösten 2019.

– Det skulle handla om cirka 24 arbetstillfällen, då börjar vi med att köra ett skift.

Hoppas på personal från Kalix

Stenvalls Trä har tidigare startat upp nedlagda sågar på Lövholmen i Piteå och Örarna. Då precis som nu, var man i behov av personal med erfarenhet och därför skulle personalen som jobbat på Rolfs såg ha möjlighet att jobba på den på Seskarö.

– Vi behöver ju kunnig och erfaren personal. Vid de anläggningar som vi startat upp efter att de blivit nedlagda och med erfaren personal går det väldigt enkelt att få igång en verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.