Kontrollrummet inne på Rolfs såg. Foto: SVT

Kalix kommunalråd bestört efter beskedet om Rolfs såg

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande Tommy Nilsson (S) tycker att det är ytterst anmärkningsvärt att Setra väljer att lägga ned Rolfs såg.

– Det har funnits intressenter som velat köpa sågen för fortsatt drift, säger han i ett pressmeddelande.

På måndagskvällen kom beskedet att Setra, Rolfs sågs ägare, planerar att lägga ned verksamheten. Ett 60-tal anställda, som till största delen består av produktionspersonal, kommer att drabbas. Enligt Hannele Arvonen, Setras VD och koncernchef, har man fört diskussioner med olika intressenter för att hitta en bra lösning, men dessa försök har inte lyckats.

”Funnits intressenter”

Men kommunstyrelsens ordförande, Tommy Nilsson, håller inte med. Enligt honom är det istället väldigt anmärkningsvärt att Setra väljer att ta stora avvecklingskostnader.

– Det har funnits intressenter som velat köpa sågen för fortsatt drift. Kommunen kommer att kontakta Setra för ytterligare samtal i frågan om försäljningsprocessen och beslutet om nedläggning, säger han i ett pressmeddelande.

Försökt påverka ägarna

Tommy Nilsson (S) skriver att kommunen har uppvaktat Setras vd och ledningen, samt Sveaskog som är delägare i Setra. Enligt Nilsson har kommunen ”försökt att påverka ägarna att ta sitt ansvar för fortsatt drift eller åtminstone sälja sågen till ett fördelaktigt pris med löften om råvarukontrakt till de intressenter, som har visat intresse, för att driften vid sågen skulle säkerställas för framtiden”.

I pressmeddelandet skriver han även att de haft kontakt med intressenter som visat intresse för sågen.

– Då det finns statligt ägaransvar i Setra via Sveskog hade kommunen förväntat sig någon form av samhällsansvar i frågan om nedläggning, säger Tommy Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Haft intressenter – men inga tillräckligt bra

När SVT Nyheter Norrbotten når Setras vd och koncernchef Hannele Arvonen påpekar hon att inga beslut är ännu tagna, utan att de bara har en vilja att lägga ned sågen. Hon säger också att de aldrig hävdat att det inte funnits intresserade.

– Absolut, det har vi aldrig sagt. Men vi har inte hittat en bra lösning, utan det handlar naturligtvis om den ekonomiska delen. Det måste till exempel finnas en bra affärsplan och tanke om hur man ska bedriva detta vidare, säger Hannele Arvonen.

Kan erbjuda utbildning

Enligt Setras vd har de inte legat på latsidan utan varit aktiva i jakten på en ny ägare.

– Vi har kontakt folk, och ringt och jobbat aktivt. Och vi har kontaktat de vi trott har varit intresserade båda på den svenska och finska sidan.

Kalix kommunalråd, Tommy Nilsson, menar att ni har ett samhällsansvar då Svea skog är delägare i Setra. Tycker du att ni tar ert samhällsansvar?

– Vi har absolut ett samhällsansvar, och det är jätteviktigt. Men vi tänker också på hållbarheten och inom den finns flera dimensioner som lönsamhet, det sociala och miljön. Men i det här läget vill vi göra det så bra som möjligt och det kan bli vissa omställningsåtgärder, som till exempel att hjälpa till med utbildning och så vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.