Tommy Westling, företagare i Seskarö, ser fram emot att sågen i byn kanske öppnar igen.

Sågnedläggning i Kalix kan innebära återstart för sågen i Seskarö

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet att Rolfs såg i Kalix ska läggas ned står det nu klart att sågen på Seskarö kan komma att startas upp igen. Någonting som skulle innebära 24 arbetstillfällen till byn. Men allt hänger på att få ihop den råvara som behövs.

Sågen i Seskarö har stått stilla i sex år. Anläggningen är trots det i stort sett intakt då byggnaden underhållits och hållits varm under de år då produktionen legat nere.

Bland annat skulle campingen kunna ha öppet året om istället för, som idag, endast sommartid.

– Det skulle vara ett otroligt tillskott för alla här. Jag hoppas att alla tar vara på de möjligheter som det skulle innebära, säger Tommy Westling, campingägare på Seskarö. 

– Det är ett lyft för byn, fastighetspriserna kanske kommer att stiga för de senaste åren har de ju gått ned hela tiden, säger Erland Vallgren, pensionär på Seskarö.

”Det blir mer liv och rörelse”

Även handlarna hoppas på en nystart och menar att det bland annat skulle innebära att man kunde anställa mer personal.

– Det blir mer liv och rörelse här, speciellt på vintern för nu ser man inte mycket folk ute på byn, säger Aggi Vallgren som jobbar i butik i byn.

Trots alla förväntningar återstår det att se om och i så fall när det blir en uppstart av sågen i Seskarö igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.