Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivarien Leif Nilsson har fått uppdraget att söka bland 3 000 hyllmeter arkiverade handlingar för att Gällivare kommun ska vara säkra på att de river alla avtal med en rysk vänort. Foto: Hans Sternlund/SVT

Sökte genom 3 000 hyllmeter – nu kan Gällivare riva avtalet med ryska vänorten

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Norrbotten har avtal med ryska vänorter som har blivit bortglömda. I Gällivare har man valt att gräva djupt i dokumentarkiven för att försöka hitta ett mer än 30 år gamla gammalt avtal – allt för att kunna säga upp det.

– Det har ett viktigt signalvärde, säger kommunalrådet Henrik Ölvebo (MP).

I 11 av 14 kommuner i Norrbotten har det funnits formaliserade samarbeten med vänorter i Ryssland. Efter den ryska invasionen i Ukraina har kommunerna i Norrbotten börjat säga upp sina avtal – i de fall som kommunledningarna har känt till dem.

Oklart i Överkalix

I flera kommuner har utbytet med ryska vänorter varit vilande eller sporadiskt i många år, och i vissa fall alltså helt okända.

– Jag känner inte till något samarbete. Det måste ha varit före 2010, säger exempelvis Anne Jakobsson, kommunchef i Överkalix som har haft eller möjligen har ett vänortsavtal med ryska orten Velsk.

”Inget alternativ att låta det vara”

I Gällivare kommun har man också svävat i ovisshet kring hur avtalet med Kirovsk har sett ut. Där har man valt att gå till botten med frågan och beslutat att söka fram avtalet från 1991.

Politikerna ville helt enkelt veta vad avtalet innehåller som de ska pausa eller säga upp.

– Det var inget alternativ att bara låta det vara. All påtryckning som vi kan göra mot Ryssland är ju bra, säger Henrik Ölvebo.

Se när Lars dyker ned i arkivet

Uppdraget landade hos arkivarien Leif Nilsson som har fått söka bland 3 000 hyllmeter arkiverade handlingar i centralarkivet i källaren i kommunhuset.

I klippet tar vi rygg på honom i djupdyningen.

De flesta kommuner i Norrbotten har haft ryska vänorter.

  • Piteå – Kandalaksha. Piteå kommun har brutit alla officiella kontakter med ryska vänorten som man har haft sedan 1986, enligt Piteå-Tidningen.
  • Luleå – Murmansk. ”Vi har inte valt att avsluta samarbetet utan vi har pausat det”, har kommunalrådet Carina Sammeli sagt till SVT.
  • Boden – Apatity. Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina är samarbetet gentemot Apatity fortsatt pausat och tills vidare tas inga aktiva kontakter, enligt Boden kommun.
  • Älvsbyn– Monchegorsk. ”Det tecknades ett avtal 2006 som pågick i fem år. Det verkar inte ha skett någon förlängning så det finns inget aktivt i dagsläget”, säger Anna Lindberg, kommunchef.
  • Kiruna – Arkhangelsk. Kommunstyrelsen beslutade 21 mars att säga upp avtalet med Arkhangelsk. Det har även förekommit utbyten även med Apatity, men inget avtal skrivet, enligt Kiruna kommun.
  • Gällivare – Kirovsk. Gällivare avser att pausa eller säga upp avtalet efter att man har lokaliserat det.
  • Övertorneå – Murmansk. ”Avtalet har inte varit aktivt på åtminstone tio år. Vi har inte tänkt återuppta det. Om vi ska avsluta det är en fråga jag måste ställa till politikerna”, säger Anna Andersson, kommundirektör.
  • Haparanda – Kovdor. ”Det finns inget avtal att säga upp, det har inte förekommit något samarbete på många år”, säger Bengt Westman (S), kommunpolitiker.
  • Arjeplog – Umba. ”Det har varit vilande sedan många år, det finns ingen tanke att återuppta det”, säger Isak Utsi (S), kommunalråd.
  • Överkalix – Velsk. ”Jag känner inte till något sådant samarbete. Det måste har varit före 2010”, säger Anne Jakobsson, kommunchef.
  • Pajala – Olenegorsk.”Vi har inte haft något aktivt utbyte med våra vänorter de senaste åren. Inget avtal är uppsagt i dagsläget”, säger kommunalrådet Ulrica Hammarström (S).
  • Arvidsjaur, Kalix och Jokkmokk har inte haft vänorter i Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.