Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet avslöjar Lars Törnman sambandet mellan vänorten Arkhangelsk och klockan på torget i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Lars Törnman om Kirunas ryska vänort: ”Vi lärde oss mycket om människorna där”

Publicerad

Lars Törnman var kommunalråd i Kiruna när samarbetet med vänorterna i Ryssland blomstrade. Han ser utbytet som något värdefullt som fortfarande har betydelse för förståelse mellan människor över gränserna.

Vi träffar Lars Törnman på torget i Kiruna vars officiella namn är Vänortstorget. Namnet har fallit i glömska precis som utbytet med de ryska vänorterna på Kolahalvön som etablerades på 1980- och 1990-talen.

Avtalet med Arkhangelsk sades upp av kommunstyrelsen kort efter den ryska invasionen i Ukraina. Med staden Apatity har Kiruna kommun haft utbyten sedan 1992, men inget skrivet avtal.

”Behövs mer sånt än stängda gränser”

Enligt Törnman var den stora vinsten att utbytena gav människor tillfälle att träffas över gränserna och se att man inte är så annorlunda.

– Jag tycker att det behövs mer sånt än att man stänger gränserna, säger han.

För Kiruna kommuns del upphörde dock det mesta av utbytet redan innan Rysslands invasion.

I klippet förklarar Lars Törnman varför det blev så. Han avslöjar också sambandet mellan vänorten Arkhangelsk och klockan på torget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.