Maria Hemström-Hemingsson blev JO-anmäld av sju personer efter hennes uttalanden i SVT. Foto: SVT

Efter SVT:s inslag – generaldirektören JO-anmäls

Uppdaterad
Publicerad

I går rapporterade SVT Norrbotten att Försäkringskassan har lyckats bäst i Norrbotten när det gäller att pressa ned sjuktalen. Efter tv-inslaget JO-anmälde sju personer den tillförordnade generaldirektören Maria Hemström-Hemingsson efter hennes uttalanden till SVT.

I inslaget intervjuade SVT Norrbotten Maria Hemström-Hemingsson, tillförordnad generaldirektör för Försäkringskassan, om att Norrbotten svängt kraftigt när det kommer till sjukdagar per tusen försäkrade i länet.

2003 hade länet nästan 25 sjukdagar per tusen försäkrade. Januari 2019 var sjuktalet knappt åtta dagar per försäkrad.

”Fantastiska handläggare”

– Våra duktiga anställda i Norrbotten har jobbat oerhört bra med att få bukt med höga sjuktalen. Vi har fantastiska handläggare och ett bra län. Det går bra här. Bäst i landet, Så är det, sa försäkringskassans tillförordnade generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson till SVT Norrbotten.

Hemström Hemmingsson uttalande ovan plus andra ledde till att sju personer från hela Sverige JO-anmälde henne. De som anmälde henne skrev ungefär samma sak i sin anmälan.

Förtal

Personerna menade bland annat att det var osmakligt att den tillförordnade generaldirektören försökte ”framställa dem hon skall trygga som bedragare”. En av anmälarna anser också att Maria Hemström Hemingsson ägnat sig åt förtal av sjuka, sjukskrivna och läkare då hon ger en bild av att de sjuka inte är sjuka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer