Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Stefan Gardefjord, Swedish Space Corporation, vad som krävs för att fullfölja en uppskjutning. När rampen invigs är Kung Carl XVI Gustaf på plats i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT, Henrik Montgomery/TT

Tio års väntan är över – då invigs rampen för satellituppskjutningar i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Den 13 januari inviger Kung Carl XVI Gustaf den nya raketrampen vid Esrange som ska möjliggöra uppskjutningar av satelliter till omloppsbana. Invigningen innebär att många års planering och väntan är över.

Redan 2010 omnämns planerna på att kunna börja skjuta upp satelliter från rymdbasen Esrange utanför Kiruna. Efter tolv år av skissande,projekterande, finansieringsarbete och byggnationer är rampen äntligen klar att invigas.

Det blir det kontinentala Europas första anläggning för uppskjutning av satelliter, och ska gå under namnet Spaceport Esrange. Invigningseventet kommer att äga rum i samband med att Sverige tar över EU-ordförandeskapet i Kiruna.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Kungen klipper bandet

Både Kung Carl XVI Gustaf, Sveriges statsminister Ulf Kristersson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen samt andra europeiska och svenska politiska dignitärer kommer till Esrange för att klippa bandet.

Marknaden för att skjuta upp små satelliter uppges vara ljus, uppger svenska rymdbolaget SSC i ett pressmeddelande. Omkring 10 000 nya satelliter väntas skickas upp under de närmaste åren och år 2040 kan det totala antalet satelliter nå så mycket som 100 000 – att jämföra med de 5 000 funktionella satelliter som trafikerar våra omloppsbanor idag.

– Det här är jättestort steg för SSC och Sverige men även för Europa och resten av världen. Satelliter är helt avgörande för den moderna vardag som vi lever idag, och behovet kommer bara att öka under de kommande åren i takt med att rymden växer på alla fronter, säger Stefan Gardefjord, vd för SSC.

Då väntas den första satelliten skjutas upp

Det saknas fortfarande en pusselbit innan uppskjutningarna kan inledas. Nu förhandlar SSC med satellitägare och rakettillverkare om framtida uppskjutningar och tester vid anläggningen.

Den första satellituppskjutningen väntas i slutet av 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Mer i ämnet