Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Den första simulationen vi gjorde var 2004, 2005. Då såg den inte ut exakt så här”, säger forskaren Martin Wieser. Foto: Hans Sternlund, SVT

Efter 15 år – nu ska instrumenten från Kiruna skickas till Jupiter

Uppdaterad
Publicerad

De har tagit tolv år att utveckla, tillverka och förfina in i minsta detalj. Snart ska mätinstrumenten från IRF i Kiruna skickas ut på sitt uppdrag i rymden. Men först väntar en åtta år lång resa på 778 miljoner kilometer till Jupiter.

Det är långa tidsperspektiv i den här branschen och det gäller att inte låta tålamodet tryta.

På Institutet för rymdfysik i Kiruna har man låtit skicka upp ett otal mätinstrument på satelliter och rymdsonder sedan starten 1957, men det som förbereds nu är den största och mest komplicerade projekt man har företagit sig hittills.

Avancerat instrument

Från Kiruna samordnas ett instrumentpaket som byggs av 13 grupper i 19 länder på olika håll i Europa. Själva bygger man två av de totalt tio instrument som ska leta efter liv på Jupiters isbeklädda månar.

– De är de mest avancerade instrument som vi har byggt genom alla år. Bara här i huset har vi tillverkat 3 500 mekaniska detaljer, säger systemingenjören Herman Andersson.

Uppskjutningen väntas ske snart

Stas Barabash är stolt föreståndare vid institutet.

– Det här är en oerhörd succé för våra forskare och ingenjörer, men också för Sverige som land, säger han.

Uppskjutningen sker snart, vilket i de här sammanhangen betyder juni 2022. Ankomst till Jupiter är beräknad till 2030.

I klippet får ni en unik titt in i testlaboratoriet där de sista finjusteringarna görs innan avresan. Här förbereds instrumenten för att mäta korrekt och dessutom överleva vakuum, extrema temperaturväxlingar och stark magnetisk strålning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer