Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Lenita Ericson om kommunalrådsposten Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter turbulensen inom (S) i Luleå – ett skifte av kommunalråd kan ske

Uppdaterad
Publicerad
På fredagen var det sista dagen att nominera till posterna som Luleås två socialdemokratiska kommunalråd och förre landstingsrådet Kent Ögren (S) är storfavorit att leda kommunen fram till 2022.

Det var bland annat den så kallade Lekfalkaffären som fick Luleås förste kommunalråd Niklas Nordström att avgå den 10 november.

Och den 9 december ska det socialdemokratiska representantskapet i Luleå välja en ny ordförande och en ny vice ordförande för kommunstyrelsen

”Allt eller inget”

Lenita Eriksson (S) är tillfördnad som ordförande och förste kommunalråd efter avhoppet och hon har tidigare sagt att det är allt eller inget för hennes del.

Hon vill bli ordförande i kommunstyrelsen och inget annat.

– Jag är inte valbar som vice ordförande. Jag känner mig mogen att bli ordförande och jag tänker att om man inte tycker att jag är redo nu så är det väl inte så sannolikt att jag anses vara redo sedan heller, säger Lenita Ericson.

Vad händer om du inte blir vald till kommunstyrelsens ordförande?

– Ja, då kommer jag inte längre vara kommunalråd i Luleå.

Hur känns den tanken?

– Ja, vi är ju inte där ännu. Jag kandiderar ju och har ett stort stöd och jag känner ett pepp´ i det, säger Lenita Ericson.

Kent Ögren favorit

Men det är den politiske profilen Kent Ögren som är den stora favoriten att bli förste kommunalråd i Luleå. Han är nominerad av 16 s-fackklubbar och s-föreningar och anses stå för stabilitet i en turbulent tid.

Enligt uppgifter till SVT står 58 av 104 repskapsombud bakom honom – om de röstar som deras föreningar och fackklubbar sagt.

Och därmed har Kent Ögren en majoritet bakom sig redan en månad före repskapsmötet.

– Jag har sagt att jag kandiderar om medlemmarna vill det och det har visat sig att jag har ett stort stöd.

Det som gäller nu är att reda upp politiken fram till nästa val och under den tiden skola upp personer som kan ta över 2022, säger han.

”Ett bra jobb”

Kent Ögren har 27 års erfarenhet som heltidspolitiker, femton år som kommunalråd i Jokkmokk och tolv år som landstingsråd.

– Jag har varit med en del och jag har erfarenhet av när det varit lugnt och när det varit lite stormigt och jag hade inte ställt upp om jag inte tror att jag kan göra ett bra jobb.

– Jag tycker att det ska bli intressant att få möjlighet att vara kommunstyrelsens ordförande i länets största kommun, om det nu blir så, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Niklas Nordström avgår som kommunalråd i L

Mer i ämnet