Kärleken spirar i Arvidsjaur – så fick charmören Enar, 92, sin Eivor på fall

Uppdaterad
Publicerad

Eivor Eklund, 90, och Enar Hjukström, 92, har funnit varandra och kärleken på äldre dar. I dag bor de tillsammans i en trerumslägenhet i centrala Arvidsjaur.

– Känslorna är som när jag var ung, säger Eivor Eklund.

Kärleken mellan Enar Hjukström och Eivor Eklund går inte att ta miste på. När SVT besöker paret dröjer det inte länge innan Enar tar fram dragspelet och Eivor börjar dansa på köksgolvet. 

– Jag är så otroligt lycklig. Enar sprider sådan glädje med sin musik och han är alltid så glad och trevlig, säger Eivor. 

Blev misstänksam när Enar ringde

Det har snart gått ett år sedan Enar fattade telefonluren och ringde Eivor för första gången. 

– Det var Eivors lillebror Ivar som tyckte att jag skulle ta kontakt med hans syster, säger Enar. 

För Eivor var det en helt främmande man som plötsligt ringde och ville att de skulle ses. 

– Jag blev misstänksam, men tänkte att jag nog skulle klara mig om det var en bedragare. Första gången Enar besökte mig hade han med sig röding, en bukett rosor och semlor. Men sova över det fick han inte, säger Eivor med ett skratt.

”Kände bara att det är Eivor jag vill ha”

Efter första mötet dröjde det ett bra tag innan de sågs igen. 

– Jag åkte till Stockholm för att fira min 90-årsdag med mina barn. Jag har bott där merparten av mitt liv med min dåvarande man Hans, som gick bort för sex år sedan, säger Eivor.  

Under månaden Eivor var i huvudstaden hade de ingen kontakt och Enar blev orolig.

– Jag kände bara att det är Eivor jag vill ha. När hon äntligen kom hem ringde jag henne och sedan dröjde det bara några dagar innan vi sågs igen, säger han med ett leende.

Nu är paret sambo

Enar har större delen av sitt liv bott i Arvidsjaur där han jobbat som musiklärare. När hans livskamrat Ingrid gick bort för fyra år sedan flyttade han till barnen i Piteå.

– Nu kände jag att jag ville bo tillsammans med min kärlek. Under hösten bestämde vi att jag skulle säga upp min lägenhet och flytta in i Eivors trea. Men vi tillbringar även mycket tid i hennes sommarstuga i Lauker, säger Enar.

– Jag får ofta hör att jag ser så glad och lycklig ut, och det stämmer, säger Eivor till SVT.

I klippet berättar Eivor och Enar hur de träffades – och om den fantastiska kärleken till varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.