Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör STF:s vice vd Niclas Winbom om föreningens ekonomiska läge i samband med pandemin. Foto: Privat/SVT

Ekonomiska läget i STF ansträngt men inte akut

Uppdaterad
Publicerad

I våras hängde konkurshotet tungt över Svenska turistföreningen. Nu, efter sommarsäsongen, kan fjällchefen och vice vd Niclas Winbom konstatera att läget fortfarande är ansträngt men inte akut.

Läget i sommar har minst sagt varit varierande på STF:s boenden. Några boenden har rapporterat om fullbokat och högre tryck än vanligt medan andra har haft ovanligt få gäster.

Enligt Jenny Engström, kommunikationsansvarig vid STF, har det varit tuffast i storstadsområdena där beläggningen fortfarande är låg.

Vandringstrenden exploderade

Samtidigt har fjällen och vandringstrenden fullkomligt exploderat. Det är en trend som inte till fullo kan utläsas i STF:s siffror för beläggning på anläggningarna.

– Andelen gäster i fjällen som inte bor hos oss har blivit mycket större. Det kan vara dagsgäster som utgår över dagen och vi har en otrolig ökning av antalet tältare, säger Niclas Winbom.

Tappade 50 miljoner i bokningsintäkter

Ekonomiskt befinner sig STF i ett bättre läge nu än i våras när organisationen hotades av konkurs. Under vårvintern tappade STF omkring 50 miljoner i bokningsintäkter och många planerade investeringar och inköp fick skjutas på framtiden.

Samtidigt tvingades man permittera och säga upp personal. Fortfarande är läget ansträngt. Niclas Winbom berättar mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer