• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

I videon ovan kan du höra platschefen vid Abisko turiststation om hur coronaviruset påverkar dem. Foto: TT

Svenska Turistföreningen riskerar att gå i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Coronasmittan slår hårt mot företagare och föreningar. Svenska Turistföreningen (STF) som har funnits i 135 år är en av dem som befinner sig i en svår ekonomisk situation.

STF:s kassa håller på att ta slut och sommaren kan bli avgörande om föreningen klarar sig från konkurs. Just nu kommer det in många avbokningar till turiststationerna för vårvintersäsongen och om avbokningarna fortsätter över sommaren så är risken stor för att föreningen hamnar på obestånd.

– Är det stängt över sommaren finns det en risk att vi hamnar på obestånd, sen kan vi lösa det på olika sätt, säger Magnus Ling, generalsekreterare på Svenska Turistföreningen (STF).

I videon ovan hör du generalsekreteraren Magnus Ling berätta hur viktig sommaren är för STF.

Har sökt banklån

För att klara krisen har Svenska Turistföreningen startat en pengainsamling från medlemmarna och kommer att söka banklån. En stor del av STF:s intäkter kommer från boenden i föreningens anläggningar, därför kommer fjäll- och turiststationerna Saltoluokta, Kebnekaise och Abisko hålla öppet över påsken och en bit till.

– Vår kassa håller på att ta slut i slutet av våren som det ser ut nu. Vilket är inte helt ovanligt då vi brukar få ett bra tillskott på sommaren, säger Magnus Ling.

Svenska Turistföreningen grundades i Uppsala 1885 av en grupp friluftsintresserade geologistudenter.

Målet var att främja turismen och göra landet mer tillgängligt för alla.

Den första fjällstugan byggdes 1888 – en hydda vid Varvekälven på leden mellan Kvikkjokk och Sulitelma.

Sedan dess har STF utvecklat ett nät av fjällanläggningar som finns utspritt längs med lederna över stora delar av fjällkedjan.

STF driver tio fjällstationer och 43 fjällstugor, samt har ett nät av vandrarhem över hela Sverige.

STF är i dag en av landets största folkrörelser med cirka 242 000 medlemmar.

Källa: STF

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet