Nu stänger STF alla fjällstugorna för säsongen. Foto: David Erixon

Svenska Turistföreningen stänger alla fjällstugor på grund av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

På våren söker många sig till fjällen för att uppleva naturen. Nu har Svenska Turistföreningen beslutat att stänga ner 44 fjällstugor – på grund av coronavirusets framfart.

– Stugorna saknar tillräckligt goda förutsättningar för långvarig isolering av gäster och vägsjuktransport, skriver STF i ett pressmeddelande.

Stugorna ska stängas från och med måndag den 30 mars, enligt pressmeddelandet. Anledningen är att man inte vill bidra till en ökad påfrestning för vård- och räddningspersonal, samt att undvika problem för gäster som drabbas av covid 19.

– Det är lämpligt att nu stänga STF:s fjällstugor för vintersäsongen. Hittills har det inte varit många gäster i våra fjällstugor, men ju närmare påsken vi kommer och det blir mer behagligt väder på fjället ökar antalet gäster, säger Magnus Ling, generalsekreterare på STF, i pressmeddelandet.

Fjällstationer hålls öppna

Åtta fjällstationer kommer dock att vara öppna som vanligt; i Grövelsjön, Saltoluokta, Abisko, Kebnekaise, Storulvån, Helags, Blåhammaren och Sylarna.

– Där har vi bra förutsättningar för att fortsätta hålla öppet och välkomna gäster. Fjällstationerna har väl fungerande rutiner för god hygien och att undvika trängsel, här finns det personal som kan agera vid eventuell misstanke om smitta, bra förutsättningar för en god handhygien för många och vi har även möjlighet till isolering om en gäst skulle insjukna. Dessutom kan vi sprida gästerna över betydligt större ytor än i fjällstugorna.

Stänger stegvis

För att undvika risker för de fjällgäster som redan är ute på lederna kommer nedstängningen att ske successivt under de närmaste dagarna.

– Vi tycker så klart att det är sorgligt att avsluta säsongen redan nu, säger Magnus Ling.

Fakta: Svenska Turistföreningen

Svenska Turistföreningen grundades i Uppsala 1885 av en grupp friluftsintresserade geologistudenter.

Målet var att främja turismen och göra landet mer tillgängligt för alla.

Den första fjällstugan byggdes 1888 – en hydda vid Varvekälven på leden mellan Kvikkjokk och Sulitelma.

Sedan dess har STF utvecklat ett nät av fjällanläggningar som finns utspritt längs med lederna över stora delar av fjällkedjan.

STF driver tio fjällstationer och 43 fjällstugor, samt har ett nät av vandrarhem över hela Sverige.

STF är i dag en av landets största folkrörelser med cirka 242 000 medlemmar.

Källa: STF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.