Eldningsförbud råder. Foto: Robin Haldert, TT

Eldningsförbud införs i Norrbottens län

Publicerad

Det torra och varma vädret fortsätter och nu är brandrisken så stor att man beslutat att införa ett generellt förbud mot att elda i länet.

Det är länsstyrelsen i Norrbotten som tagit beslutet i samråd med de kommunala räddningstjänsterna, och det gäller från och med klockan i dag, 16 juli.

Det här innebär förbudet

All eldning utomhus är förbjuden, med undantag för utegrillar i trädgårdar, samt i förväg iordningställda grillplatser. Du får alltså inte göra upp öppen eld i skogen, på annan mark, eller i villatomter.

Däremot får du fortfarande grilla med grillkol och briketter i utegrillar och på grillplatser av sten, betong eller liknande – men du förväntas vara försiktig. Du får inte heller använda engångsgrill, eftersom det inte räknas som en säker griillplats.

Undvik rökning och maskiner

Även när du är på en anlagd grillplats måste du se till att det inte finns spridningsrisk och använder du till exempel campingkök ska det placeras på eldsäkert underlag so som sten eller sand. Tänk på att glöd från fimpar och gnistor från verktyg kan antända torr mark. Undvik att arbeta med motordrivna maskiner i skog och mark.

Förbudet utvärderas utifrån SMHI:s brandriskprognos och gäller tills vidare, men som längst till och med 16 augusti.

Om du upptäcker en brand

Visa
  1. Varna andra som kan hotas av branden.
  2. Flytta dig till en säker plats.
  3. Larma genom att ringa 112.
  4. Släck om du kan.

Källa: Länsstyrelsen Norrbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet