Eldningsförbudet upphör i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i morgon, tisdag, upphör det generella eldningsförbudet i Norrbotten.
– Vi har kommit fram till att skillnaderna i länet är för stora för att hålla ett generellt eldningsförbud, säger Anders Öhlund, chef på enheten samhällsskydd på Norrbottens länsstyrelse.

Den 16 juli i år införde Norrbottens länsstyrelse eldningsförbud i hela länet. Detta efter ett flertal bränder, och hög risk för bränder, i skog och mark. Totalt hanterade räddningstjänsten närmare hundra bränder i länet under ett par veckor.

Uppmanar fortsatt försiktighet

Men från klockan 12.00 på tisdag är det fritt fram att göra upp eld i skogen, på annan mark eller på villatomter. Men det är inte enbart regnet som har fallit de senaste dagarna som fått länsstyrelsen att ta bort sitt förbud.

– Vi har i möte med ansvariga på räddningstjänsten kommit fram till att skillnaderna i länet är för stora för att hålla ett generellt eldningsförbud, säger Anders Öhlund.

Myndigheten råder dock alla att fortsätta vara försiktiga vid eldning utomhus.

Olika beslut – kommun för kommun

Det kan bli lokala eldningsförbud i kommuner där brandrisken är hög.

– Det är därför vi går ut med detta ett dygn tidigare, så kommunerna kan diskutera hur man ska ha det i sin kommun.

Kan det bli så att eldningsförbudet återinförs igen?

Utifrån dagens prognoser bedömer jag det som mindre trovärdigt. Men det finns fortfarande brandrisker i enskilda kommuner så troligtvis blir det någon eller några kommuner som måste reglera sina förbud, säger Anders Öhlund, chef på enheten samhällskydd på Norrbottens länsstyrelse.

Detta betyder eldningsförbud

Visa

Allt uppgörande av öppen eld utomhus är förbjudet om inte särskilt tillstånd ges av kommunen. Förbudet gäller även iordningställda eldstäder, om dessa inte godkänts av kommunens räddningstjänst.

Grillning med grillkol/briketter i camping-/trädgårdsgrillar på ben eller motsvarande anordning för matlagning som inte kan överföra värmen till brännbart underlag är tillåtet. När brandrisken är hög, gäller det däremot att vara mycket försiktig även i samband med grillning.

Vid eldningsförbud råder även förbud mot användning av pyroteknisk utrustning utomhus.

Källa: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet