Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mikael Nordlander från Vattenfall förklarar hur man gör vätgasanläggningen säker, och hur mycket större lagringen kan bli. Foto: Anders Öhlund/SVT

Följ med in bergets vätgaslager i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer inte att bli någon elbrist när Hybrit börjar tillverka vätgas i sin pilotanläggning i Luleå. Det menar Vattenfall som tillsammans med LKAB och SSAB, fanns på plats när anläggningen visades upp.

– Tricket är att få hit elen i rätt tid och i tillräckliga mängder, säger Mikael Nordlander, chef för Vattenfalls industrisamarbeten.

Pilotanläggningen i Luleå är tänkt att ge bolaget Hybrit kunskapen som behövs för framtiden för att kunna lagra vätgas i större kvantiteter.

Denna lagringsteknik har efter utredning pratats om att kunna användas av Hybrit i Gällivare kommun i samband med etableringen av demostrationsanläggningen.

Planerar att skala upp i framtiden

Anläggningen som för närvarande byggs i Luleå är klar i maj nästa år och kommer rymma 100 kubikmeter gas. Gasen är tänkt att lagras i stålcylindrar.

Hybrit räknar med att om allt går som planerat så ska man ha en större lagringslokal klar till 2030 med möjlighet att kunna försörja SSAB med vätgas.

Vätgas är explosivt

Vad gör man då om det smäller?

– Vi ser inte det som sannolikt att det smäller. Vi har gjort allt vi kan för att säkra anläggningen, säger Mikael Nordlander, chef för Vattenfalls industrisamarbeten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer