Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Nora Kronsten i Arvidsjaur om hur hon ser på att musikundervisningen inte får bedrivas under skoltid längre. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Nora, 11, i Arvidsjaur hinner knappt ta Laukerbussen när musiken strykts från schemat: ”Jättestressigt”

Uppdaterad
Publicerad

På Ringelskolan i Arvidsjaur går 11-åriga Nora Kronsten på kulturskolans musiklektioner. Eftersom hon bor i Lauker cirka 3,5 mil utanför Arvidsjaur blir det svårt för henne att gå på musikundervisningen som nu endast får bedrivas utanför skoldagen.

– Jag har svårt att hinna ta bussen hem, säger eleven Nora Kronsten.

Sedan drygt tre år tillbaka går Nora Kronsten på kulturskolans musikundervisning.  

– Efter jullovet var jag jätteledsen för att jag inte kunde fortsätta ta musiklektioner i fiol. Nu är min musikundervisning i nära anslutning till bussen som jag åker för att ta mig hem till Lauker. Tyvärr så blir det alltid jättestressigt att hinna, sedan musikundervisningen är förlagd efter skoltid, säger Nora Kronsten.

Tror inte betygen försämras av musik

Att skolresultaten skulle försämras för att man går på musikundervisning under skoltid håller inte Nora Kronsten med om.  

– Jag har aldrig kommit efter i skolan på grund av att jag tar fiollektioner. Musiken ger mig energi och gör mig glad, säger hon. 

I videon berättar Nora och hennes mamma Hanna hur de ser på att musikundervisningen inte får bedrivas under skoltid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.