Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Sundström och Heidi Nilsson ser både fördelar och nackdelar med att använda AI. Hör elevernas tankar i klippet. Foto: Johanna Sandgren/SVT

Elever i Piteå om AI i skolan: ”Blivit uppskrämda – inte lika farligt som vi tror”

Publicerad

För att försäkra sig om att artificiell intelligens, AI, inte använts som fusk vidtar Strömbackaskolan i Piteå vissa åtgärder. Eleverna på skolan tycker att AI bör undvikas – men hittar också positiva synsätt.

När SVT pratar med elever på Strömbackaskolan har alla olika erfarenhet av AI. Elin Sundström som går andra året på naturprogrammet har aldrig använt sig av det.

– Min första tanke är att det är läskigt, men jag tror att vi blivit ganska uppskrämda och att det inte är lika farligt och riskfyllt som vi tror, säger hon.

”Viktigt att vi lär oss AI”

Victor Blombäck går första året på teknikprogrammet och har använt sig av AI i många olika former. Han tycker att man bör undvika AI i skolan, men att det ändå kan vara bra att lära sig om det.

– Allt fler företag använder sig av det och då blir det viktigt att vi lär oss AI också, säger han.

I klippet tycker elever på Strömbacka till om AI i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.