• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Hultsfreds tätort i Hultsfreds kommun, Kalmar län. Det brinner i en verkstadslokal med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Alexander Norén om varför den nya chattroboten skulle kunna revolutionera skolan. Foto: TT / Gustav Schön SVT

SVT testar: Här är chatboten som får techvärlden att häpna

Uppdaterad
Publicerad

En ny AI-chatt får techvärlden att häpna. Berätta historier, skriva bokanalyser eller ett personligt brev till din jobbansökan är bara några av sakerna den klarar av nu.

– Ett område den skulle kunna revolutionera är utbildning, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén om den chattroboten.

Bakom chatten, ChatGPT, står företaget OpenAI. På mindre än en vecka har den fått över en miljon användare, skriver en av grundarna på Twitter, och till skillnad från sina föregångare har den imponerat stort på allmänheten.

– Det här är ett exempel på att AI:n nu har tagit sig in på flera kreativa områden som man tidigare bara trodde människan kunde skapa, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Artificiell intelligens

Till exempel släpptes, tidigare i höstas, ett påhittat avsnitt där poddaren Joe Rogan intervjuar Steve Jobs, med hjälp av AI.

– Då har man matat in alla Joe Rogan-avsnitt och alla intervjuar med Steve Jobs och lärt sig hur de låter och hur Joe Rogan bygger upp ett podcast-avsnitt. Det sjuka är att det låter som ett Joe Rogan-avsnitt, säger Alexander Norén.

Den nya chattroboten är än så länge begränsad och det finns potentiella risker.

– Matar man in skit får man skit ut, säger Alexander Norén.

I klippet förklarar Alexander Norén hur den nya chatboten fungerar och varför den kan tänkas revolutionera utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Artificiell intelligens

Mer i ämnet