Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan berättar LNU-forskarna Johan Leitet och Fredrik Ahlgren om hur den nya chatten påverkar deras sätt att jobba redan nu. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

AI-chatten slår världen med häpnad – men skrämmer lärarkåren

Publicerad

Det ideella forskningbolaget OpenAI släppte nyligen en chattrobot som heter GPT-3.5. Roboten – som bland annat kan skriva nästan perfekta uppsatser – har slagit världen med häpnad och beskrivs som en stor revolution inom AI-industrin – men kan skapa problem för lärosäten.

– Det här är en teknik som alla kommer behöva förstå hur det fungerar, säger universitetslektor Fredrik Ahlgren.

Chattbotten GPT-3.5 har förmågan att lära sig och förstå mänskligt språk på ett mer avancerat sätt än tidigare chattrobotar, vilket gör den till en viktig utveckling inom AI-forskningen.    

– Revolutionen i det här är att dels är det helt öppet för vem som helst att använda. Och svaren man får känns till viss del mänskliga, säger Johan Leitet som är universitetsadjunkt på Institutionen för datavetenskap och medieteknik i Kalmar.

Artificiell intelligens

AI-chatten kan skriva olika texter, som en artikel, en essä, sammanfattningar och presentationer. Detta skapar fantastiska möjligheter enligt Johan Leitet, men han ser också stora utmaningar.

Förändrar skolan direkt

Texter skrivna av roboten upptäcks nämligen inte i av program som söker efter plagiat.

– Om man sitter som lärare i skolan idag och tror att ens elever inte känner till det här verktyget då är man nog farligt ute, det används idag, säger han.

Fredrik Ahlgren är universitetslektor på Lnu och jobbar med datavetenskap och teknik. Han ser att den nya botten kommer att förändra utbildningen.

– Den påverkar direkt hur vi sköter våra examinationer och hur vi kontrollerar kunskap, säger Fredrik Ahlgren.

Se när SVT testar chatboten som får techvärlden att häpna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Alexander Norén om varför den nya chattroboten skulle kunna revolutionera skolan. Foto: TT / Gustav Schön SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Artificiell intelligens

Mer i ämnet