Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blir det ett problem måste vi agera” – Se Pontus Kyrk och det potentiella AI-fusket på universitet. Foto: SVT, TT

Ny AI kan skriva fuskuppsatser

Publicerad

”ChatGPT” är ett AI-verktyg som kan komponera svar och resonemang utifrån dina frågor. Den kan även skapa trovärdiga akademiska texter åt universitetsstudenter. Något som överrumplat Universitetskanslerämbetet (UKÄ) vars uppgift är att granska universitetens kvalité.

– Vi har ingen plan för det här, säger Pontus Kyrk, verksjurist på UKÄ.

Framtiden är nu, i alla fall utifrån uppsatsskrivande mått mätt.

Det AI-baserade chattverktyget ”ChatGPT” har den senaste tiden fått stor uppmärksamhet då det på kommando kan generera svar på frågor och sätta ihop välformulerade resonemang, även i akademiska sammanhang. Tjänsten lanserades i början av december och har sedan dess fått över en miljon användare enligt medgrundaren Sam Altman.

Explosionen i popularitet har lämnat UKÄ utan handlingsplan.

– Det här är helt nytt så vi har självklart inte hunnit utveckla någon plan för det här, säger Pontus Kyrk, verksjurist, till Kulturnyheterna.

Hade fått bra betyg i skolan

Till The Guardian berättar Dan Gillmor, professor i journalistik vid Arizonas universitet, att han bad roboten göra en uppgift som Gillmor vanligtvis ger sina studenter, nämligen att skriva ett brev till en släkting om hur man håller sig säker på internet.

Roboten gav i sin tur bland annat råd om hur man kontrollerar en webbsidas legitimitet, ett svar som enligt Gillmor hade gett studenten ett bra betyg.

Men Kyrk ser inte verktyget som ett verkligt hot ännu, då det fortfarande är i sin linda. Men han menar att kraven på universiteten och UKÄ kan komma att förändras.

–  Vi vet ju inte mer än vad många andra vet om det här, men blir det ett problem kommer vi åtgärda det i den mån vi kan, säger Kyrk.

–  Lärosätena klarade av pandemin som var en revolutionerande företeelse så jag är säker på att man kommer klara av det här också.

Se mer av Kyrk om fusk-AI:n i klippet.

I klippet nedan lär du dig mer om ”ChatGPT” och hur det fungerar samt vad det finns för begränsningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Alexander Norén om varför den nya chattroboten skulle kunna revolutionera skolan. Foto: TT, Gustav Schön/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.