Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska mötet lyckas måste man komma överens om vilka riskerna är” – hör Alexander Norén om vad som står på spel under toppmötet. Foto: Toby Melville/AFP/TT

Hotet från AI samlar världsledare till toppmöte

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

”Oreglerad AI är ett existentiellt hot mot mänskligheten”, varnar Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak, som kallat samman toppolitiker, techjättar och forskare till det första globala toppmötet om AI-säkerhet.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Kommer AI bli mänsklighetens undergång eller lösningen på världens alla problem? Bägge sidor är representerade vid ”AI Safety Summit” 1-2 november i lilla Bletchley Park, en dryg halvtimme med tåg från London. Det var här som matematikern Alan Turing ledde arbetet med att knäcka nazisternas krypteringsmaskin ”Enigma”.

Alan Turing utvecklade senare en av de första datorerna i världen. Hans tankar lade grunden för det som skulle komma att kallas AI. Han ligger bakom ”Turing-testet”: om en människa konverserar med en maskin och inte kan avgöra om det är en annan människa hen talar med, uppfylls kriteriet för artificiell intelligens.

Artificiell intelligens

I dag kan man säga att ChatGPT redan har klarat det testet.

Bolag tävlar

Sedan ChatGPT lanserades för nästan ett år sedan har den fått konkurrenter som Googles Bard och Anthropics Claude. Allt fler företag tävlar om att flytta fram gränsen för vad AI kan generera i form av artificiellt skapad text, bild, video, musik och allt möjligt som för bara ett år sedan ansågs vara höjd av mänsklig kompetens.

Men AI har sina brister. Det är en maskin som är skapt för att gissa sig fram till det mest sannolika svaret och precis som en mänsklig killgissare svarar den självsäkert även om den egentligen inte vet vad den pratar om. Det borde inte vara ett problem. Precis som vi vet att vi inte blint kan lita på allt som står på internet, så borde vi kunna hantera även artificiell bullshit.

Men många läser inte mer än till rubriken och tror på vad de vill tro på. Så AI kan gynna trollfabriker som vill skapa desinformation på massiv skala. Det sänker tröskeln för att utveckla dödliga virus, både sådana som tränger in i datorer och mänskliga kroppar. Det är några av de kortsiktiga riskerna.

Försöker enas om riskerna

På sikt står mer på spel. Hela mänsklighetens överlevnad, om man får tro de som varnar för utmaningarna vi kommer stå inför när vi når nästa milstolpe, då vi utvecklat ”generell artificiell intelligens”. Den som har flera miljoner gånger högre IQ än vi människor någonsin kan uppnå. Den typen av AI skulle lätt kunna manipulera oss och sätta hela mänskligheten helt ur spel. Alla som sett Terminator vet hur det slutar.

De som hissar den varningsflaggan säger att det kan ske redan inom det närmaste decenniet. Den andra sidan avfärdar dem som dystopiska domedagsprofeter som ropar ”vargen kommer” och lyfter hellre fram alla möjligheter med AI: automatisering av tråkiga jobb, utveckling av botemedel mot obotliga sjukdomar och en smart lösning på klimatförändringarna.

Dystopi eller utopi. Helvetet eller Eldorado. Stoppa AI-utvecklingen eller bejaka tekniken. Det är i det här spänningsfältet som presidenter, tech-vd:ar och forskare nu möts för ett tvådagars toppmöte med målet att åtminstone enas om vilka risker som ska tas på allvar och prioriteras.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Artificiell intelligens

Mer i ämnet