Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur AI designar en robot – på några sekunder. Foto: Reuters

Här designar AI en robot – helt på egen hand

Uppdaterad
Publicerad

AI:n på Northwestern University i Chicago fick i uppdrag att designa en robot. Inom några sekunder skapades ritningen – och forskarna kunde ta fram en robot gjord av silikon.

Forskarna gav AI:n passiv vävnad och muskler, och även om roboten inte kan göra mer än att gå på en platt yta, ser man stor potential i den. 

– När vi ger den fler komponenter som ben, nervsystem och sinnesorgan hoppas vi att det kan resultera i mer komplexa och mer användbara robotar, säger Sam Kriegman, biträdande professor på Northwestern University.

Möjligheten med AI

Den senaste tiden har artificiell intelligens diskuterats flitigt och tekniken har lyfts fram som både ett hot och en möjlighet inom flera områden.

Sam Kriegman hoppas nu att dessa AI-designade robotar bland annat ska kunna fungera i sök- och räddningsoperationer i katastrofdrabbade områden i framtiden.

Se hur silikonklumpen blir till en robot i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.