Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Jennie Jakobsson om dottern Bryna som tog sitt liv som 11-åring. Nu jobbar mamman för att inte fler barn med NPF-diagnoser ska hamna mellan stolarna. Foto: Privat/Ulrika Wänkkö/SVT

11-åriga Bryna tog sitt liv – nu vill mamman hjälpa barn med NPF-diagnoser

Uppdaterad
Publicerad

Förra året tog 11-åriga Bryna Jakobsson sitt liv. Hon hade ADHD och utreddes för autism men fick inte rätt hjälp. När SVT träffar mamman Jennie på en föreläsning i Luleå berättar hon om dottern – och kampen för att inte fler barn med NPF-diagnoser ska hamna mellan stolarna.

11-åriga Bryna finns inte mer. Kvar i hemmet i Lycksele finns mamma Jennie Jakobsson och tre syskon som lever med sorg och tomhet. 

– Inte förstod Bryna att det hon gjorde var oåterkalleligt. Hon hade velat leva vidare, säger Jennie Jakobsson.

Problemen började i fyran

Problemen började när Bryna började årskurs fyra. Hon hade ADHD och precis som många andra barn med NPF-diagnoser blev kraven för höga när lågstadiet byttes mot mellanstadiet.

Bland annat hade hon svårt att förstå det som var underförstått. 

– Bryna började fråga sig själv – vad var det hon inte förstod, som andra förstod?, säger Jennie.

Rasade ihop efter skolan

Dottern kämpade sig igenom skoldagarna, men när hon kom hem rasade hon ihop. Till slut orkade Bryna inte gå till skolan mer och blev hemmasittare.

– Hon utvecklade ett självskadebeteende, berättar mamman. 

Där och då startade en karusell och familjen bollades mellan olika instanser. Jennie Jakobsson berättar att alla ville väl – men resurserna fanns inte och ingen tog helhetsansvaret för dotterns situation.

Ingen tog helhetsansvaret

Brynas skolvägran ledde till en orosanmälan och socialförvaltningen utredde hemmiljön. De slog fast att problemen inte orsakades i hemmet och Bryna ställdes i kö för en autismutredning.

– Barn- och ungdomspsykiatrin sa att de bara kan ge en diagnos. Och att det inte är deras ansvar att göra flickans skolsituation bättre.

Ekot har granskat fallet och där bemöter BUP Västerbotten kritiken som förs fram i Ekot bland annat kring en felaktig medicinering.

– Det har gjorts misstag som vi verkligen måste lära oss av så att vi undviker att det skulle hända igen, sa Kerstin Eliasson, chef för BUP Västerbotten till radion den 15 februari.

Hör mammans ord om dottern

Nu föreläser och jobbar Jennie Jakobsson för att inte fler barn ska hamna mellan stolarna, tillsammans med föreningen Fenomenala som grundats av Anna Tuomas i Luleå.

I klippet hör du Jennie berätta om dottern Bryna.

Fakta

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Kvinnofridslinjen på telefon 020-50 50 50. Dygnet runt, alla dagar om året.

Mansjouren för män på telefon 08-30 30 20. Måndag–söndag kl 12-14 och 18–20, lördagar 12-14.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.