Emanuel Swärd med sin rekordlånga abborre på 61.5 cm. Foto: Privat

Emanuel fångade rekordabborren – på första kastet

Sportfiskeguiden Emanuel Swärd var egentligen ute för att fiska gädda när han i går kväll drog upp en abborre som var hela 61.5 centimeter lång. Nytt svenskt rekord med hela 5,5 centimeter.

– Det känns ju helt fantastiskt! Jag kunde knappt tro det först, säger Emanuel Swärd. 

Emanuel läser till jakt- och fiskeguide vid Forshaga-akademin  i Värmland. Men förtillfället gör han praktik som sportfiskeguide i Sörbyn, några mil norr om Luleå och det var på kvällen efter ett långt guidepass som fiskelyckan slog till. 

– Jag hade varit ute och guidat på dagen och  skulle ut och fiska med en kompis på kvällen, men han ställde in och det var tur för då åkte jag till en annan sjö.

LÄS MER: Här är nya galna fiskerekordet

Tänkte fiska gädda

Emanuel hade egentligen tänkt att fiska gädda men han hade också fått ett tips om ett bra ställe att fiska abborre på, vid några stenar som låg nära ytan. 

– Jag tog fram mina abborrdrag och på första kastet så hög den här fisken, säger Emanuel. 

 Hur stor abborren han hade på kroken var förstod han inte förrän fisken låg i båten. 

– Det är inte den värsta fighten jag har haft. Men jag har nog aldrig blivit så chockad, förvånad och glad över att få upp en fisk som den här!

LÄS MER: Mattias drog upp monsterlax efter hård kamp

Emanuel, som har fiskat så länge han kan minnas, har tidigare fångat en 53 centimeter lång abborre. Så han fattade direkt att den här fisken var något i hästväg.  

– Jag förstod att det här är nått helt unikt, så då var jag tvungen ta mig in till land och mäta och väga.   

Fisken vägde drygt två kilo, en bit från det svenska viktrekordet, men den var hela 61.5 centimeter lång. Svenskt rekord med 5,5 centimeter. Och möjligen en av de längsta abborrar som fångats i hela Europa, enligt Fiskejournalen.

– Det är väldigt stort för en så liten fisk, säger Emanuel. 

LÄS MER: Gäddrekordet slaget – efter 17 år

Är det här ditt bästa fiskeminne? 

– Absolut ett av mina bästa  fiskeminnen, har några andra bra  men det här ligger väldigt högt. 

Hur ska du fira? 

– Jag firade i dag med en lång sovmorgon. Men jag ska ut och fira med några kompisar till helgen, på jobbet fick jag många lyckönskningar och vi skålade för det.

Fiskar 30 timmar i veckan

Emanuels bästa fisketips är att fiska mycket och ha tålamod. Själv fiskar han i snitt 30 timmar i veckan.  

– Ju mer tid man lägger vid vattnet, desto större chans att få napp. Det gäller att ha ett bra pannben och bara nöta, nöta, nöta.  

Vad hände då med fisken. Så vitt Emanuel vet så lever och frodas den.  

– Jag är ju sportfiskare så fisken fotades och släpptes självklart tillbaka och simmar runt i sjön nu. Man ska värna om fiskbestånden och värna om våra resurser, det är viktigt för mig, säger Emanuel Swärd.  

Fakta: Abborr-rekord

Visa

Abborren är en av Sveriges populäraste sportfiskar. Den randiga jägaren finns i nästan alla vatten och är vår mest talrika rovfisk.  

Det svenska sportfiskerekordet på abborre (VIKT) har Gary Wickins med 3.150 kilo och 51 cm. Fisken fångades i en Hällers myr i Bohuslän 1985 och är Sveriges näst äldsta sportfiskerekord i sötvatten.  

Källa: Sportfiskarna

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer