Foto: Storfiskregistret/Sportfiskarna

Gäddrekordet slaget – efter 17 år

Uppdaterad
Publicerad

Det har stått sig ända sedan 1999, men nu i vår fick Sverige ett nytt rekord för spöfångad gädda. 21,07 kilo vägde den best som Fredrik Johansson från Enköping lyckades locka till hugg under en fisketur på Vättern.

Gäddan beskrivs ofta som Sveriges häftigaste sportfisk. Och nu kan SVT avslöja att landets officiellt största spöfångade gädda tagits under en fisketur på Vättern. Datum för fångsten var den 1 april, men jättegäddan var inget skämt.

Slö fisk i kylan

– Jag och min kompis fiskade på Vättern. Så kom hugget, jag drillade in fisken till båten. Odramatiskt eftersom det var kallt i vattnet. Det var först när vi lyfte in gäddan i båten som vi förstod hur stor den var, säger nye rekordhållaren Fredrik Johansson från Enköping.

Så här lyder det nya sportfiskerekordet för gädda:

  • Vikt: 21,07 kilo
  • Längd:128 centimeter
  • Omkrets kring buken: 71 centimeter.

– Gäddan är vår i särklass viktigaste sportfisk och en symbol för hela det moderna fisket. En gädda över 20 kilo har länge ansetts som en dröm. Nu har Fredrik Johansson visat att det är mer än möjligt att fånga en sådan fisk, säger Nicka Hellenberg, storfiskregistrerare på organisationen Sportfiskarna.

Ifrågasatta fångster

Det har tidigare förekommit rapporter om gäddor på över 25 kilo, men det är uppgifter som inte gått att verifiera och därför har de inte godkänts som rekord. Men den här gången råder inga tvivel om att Fredriks gädda – som fortfarande simmar runt i Vättern – är nytt svenskt sportfiskerekord.

Vittnesförhör

För att säkerställa längd och vikt, hur har ni gått till väga?

– Vi har storfiskeregistrerare, en kommitté med kunniga biologer. Vi har granskat bilder och vi har intervjuat fångstmännen. Vi har kollat med vittnen och vågen har skickats på laboratoriekontroll. Så uppgifterna stämmer, säger Oscar Trowald på Sportfiskarna.

– Det tidigare svenska gäddrekordet var på 19,4 kilo och det var 17 år gammalt. Det är otroligt roligt att vi nu har ett nytt rekord, säger Oscar Trowald.

Gäddfrossan bröt ut

Fångstmannen Fredrik Johansson då, fick han så kallad gäddfrossa?

– Ja, när vi började väga och mäta fisken. Därefter är det mer eller mindre blackout i några timmar, säger Fredrik Johansson, som efter fotografering valde att släppa tillbaka jättegäddan.

Hade det inte varit fint att ha gäddan hemma som trofé?

– Nej. Jag hade aldrig slagit ihjäl den, även om jag skulle varit tvungen till det för att få den registrerad som rekordfisk.

Fler bilder på fisken finns på Sportfiskarnas hemsida.

  • I april 1999 fångade Torben Larsson från Kumla den gädda på 19,34 kg som gällt som sportfiskerekord fram till nu. Fångstplats var Vätterns norra del i Örebro län.
  • I juni 1986 fångade Fehmi Varli från Södertälje en gädda på 26.57 kilo i Järnafjärden, en vik av Östersjön utanför Södertälje. Det är den största dokumenterade gäddan i Sverige, men den slet av linan när den skulle lyftas in i båten. Två timmar senare flöt gäddan upp död. Fångsten godkändes aldrig som svenskt sportfiskerekord.
  • Sommaren 1973 fångade Georg Lööf från Västerås en gädda på 22,5 kilo vid Almö-Lindö i Mälaren. Fisken gällde som svenskt rekord ända till 1999, då den ströks ur listorna. Enligt experter, som granskat bilden på gäddan, vägde den inte mer än drygt 10 kilo. Då det begav sig vägdes fisken på en gammal hävstångsvåg, och mycket talar för att man helt enkelt gjorde fel när man läste av vågen.
  • På 1990-talet fångades ett antal gäddor på över 20 kilo, bland annat i skånska Lödde å. Dessa är väl dokumenterade men noterades aldrig som rekord. Rekordet förklarades i stället som vakant när mälargäddan från 1973 ströks ur listorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.