En resa tillbaka i tiden

Uppdaterad
Publicerad

I Hermanssons handelsgård i Haparanda har tiden stått stilla. Den känslan vill de nya ägarna bevara.

Kanske har ni sett skylten, tittat in i dom gamla skyltfönstren eller så har ni faktiskt besökt butiken när Lasse Hermansson, den siste ägaren, forfarande drev den. Lasse dog 2007 och handelsboden hade då  varit i familjen Hermanssons ägo sedan Lasses farfar kom till Haparanda från finska Sodankylä och tog över butiken 1870.

Svårt beslut köpa

Idag ägs gården av Kåre Mogemark och hans fru. De köpte den 2012 och har sedan dess jobbat hårt för att renovera tillbaka den till ursprungligt skick.

-Det var väl inte ett helt enkelt beslut, berättar Kåre.

-Inte för att det var fel på priset men vi förstod att det var ett stort åtagande. Det blev några sömnlösa nätter men sedan sa vi – nu kör vi, säger Kåre.

Här startades nytt parti

Huset med sin stora innergård och uthus, som är Q-märkt, byggdes 1832 och har under huvuddelen av den tiden fungerat som en central punkt i Haparanda. Här såldes allt ifrån pälsverk till alkoholhaltiga drycker.

Dessutom var den lilla festvåningen ett ställe där Haparandas socité samlades. Här åt man middagar, rökte cigarr och diskuterade. Man startade till och med ett parti, Sparsammas parti, som inte blev långlivat.

Planerar visningar

Huset hoppas man till en stor del bevara för eftervärlden och sedan använda till visningar. En del av huvudbyggnaden vill Kåre och hans fru däremot renovera, för att i framtiden kunna användas som bostad.

Och i butiken, som är öppen igen, finns fortfarande en hel del gamla saker kvar – man kan säga att bara den är ett litet museum i sig.

– Det är här vi samlar kraft, säger Kåre. Varje gång man går in i huset hittar man något nytt. Visst är det mycket jobb men det är jättekul.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.