I dag tog politikerna i barn- och utbildningsnämnden ett avgörande beslut för flera skolor i Luleå kommun. Foto: SVT

En skola räddad – övriga skolor och förskolor läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Skolan i Klöverträsk var den skola som Moderaterna ville rädda och så blev det. Övriga besparingar inom skolan gick igenom, efter en lång debatt i nämnden.

Vitåskolan, Kyrkbyskolan, Borgmästarskolan läggs ned liksom förskolorna i Jämtön, Ängesbyn och Karlsvik. Det blev beslutet som Socialdemokraterna drev igenom i Barn- och utbildningsnämnden, med stöd av Moderaterna.

”Vi behöver inte höja skatten”

– Vi var alla i nämnden överens om bilden av verkligheten, men åtgärderna är vi inte överens om. Jag anser att vi inte sett några andra förslag på hur de här besparingarna ska genomföras, sa Maria Müller (S).

Skolbesparingar i Luleå

 – Vi stödjer det här förslaget därför att det är moderat politik. Vi vill inte behöva säga upp lärare eller höja skatten, sa moderaternas Sana Suljanovic.

”Mer än bara skola”

Moderaternas förslag var dock att undanta Klöverträskskolan från stängning vilket innebar att det inte fanns stöd för att stänga den skolan i nämnden då resten av oppositionen, både den till höger och den till vänster, sade nej till besparingsförslaget i sin helhet. 

Olika företrädare för oppositionen begärde ordet och talade om en allt för snabb process och ett förslag som får konsekvenser långt utanför skolans ansvarsområde.

–  Skolan på landsbygden är så mycket mer än bara skola. Skolan gör en by livskraftigt. Därför ska dessa beslut tas i kommunstyrelsen med en blick på helheten. Att ta det här beslutet idag bryter mot kommunallagen och jag yrkar avslag, sa Liberalernas Thomas Söderholm.

”Trodde det var ett skämt”

– Jag kom in som ledamot i höstas och jag trodde det var ett skämt när jag fick veta tidsplanen för att ta det här beslutet, sa sjukvårdspartiets William Torikka.

Utöver frågan om skolnedläggningar beslutade nämnden också att ta bort subventionen på busskort till gymnasieelever, men med yttrandet att denna subvention istället bör betalas av någon annan del av kommunen.

Så blev skolbeslutet

        Skolor:

  • Kyrkbyskolan stängs höstterminen 2019
  • Vitåskolan stängs höstterminen 2019
  • Borgmästarskolan stängs höstterminen 2020
  • Klöverträskskolan undantas och räddas därmed

       Förskolor

  • Jämtögårdens förskola stängs hösten 2019
  • Ängesbyns förskola hösten 2019
  • Karlsviks förskola stängs hösten 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet