Mats Jonsson, serietecknare och bördig från Bollstabruk Foto: SVT/Arkiv

”Enat Norrland maktens skräck”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ansluter sig fler till den debatt som Lotta Gröning startade i Expressen i samband med att 40 jobb hotas vid Vattenfall Accounting i Jokkmokk. Nationalstaten Sverige är i kris, skriver serietecknaren Mats Jonsson, bördig från Bollstabruk, i en debattartikel i Expressen.

– Det är en kris som inte har något att göra med hur många flyktingar som tas emot, menar Mats Jonsson som också skriver att ett enat Norrland är maktens skräck.

Fungerar inte

– Den moderna nationalstaten är uppbyggd på ett kontrakt, där landets olika delar samlar sina resurser för att alla ska få det bättre, skriver Jonsson. Där man lyssnar på varandra och känner samhörighet.

– Jag är ingen större vän av nationalstaten, men om vi nu prompt ska ha en, så är det så den borde fungera, fortsätter Mats Jonsson.

Brutet samhällskontrakt

– När Jokkmokk reduceras till elva automatiserade kraftstationer, när min hemort Bollstabruk reduceras till att vara ett inkomstbringande sågverk omgivet av förfallna ruckel, håller kontraktet på att brytas.

– Och hela tiden denna känsla av att ingen ser det, att ingen hör! Under de 20 år jag bott i Stockholm har jag ofta fascinerats av den urbana medelklassens ointresse för resten av Sverige, skriver Mats Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.