Energifylld minister satte snurr i Markbygden

Uppdaterad
Publicerad

IT- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) var fylld av entusiasm när hon i dag invigde byggandet av de första 36 vindkraftverken i Markbygden, som ska bli 1101 stycken år 2021. Om byggplanen åtta år framåt håller.

En viktig fråga som ännu inte är löst är om stamnätet från norr till söder kommer att vara tillräckligt utbyggt på sikt för att transportera all el ut till konsumenterna.

– För den här etappen är det  inget problem då räcker stamnätet till, men för fortsättningen måste staten bestämma att bygga ut stamnätet annars blir det problem att distribuera ut elen till kunderna, säger Piteås kommunalråd Peter Roslund (S).

Vindkraftverken i Markbygden

Flaskhalsarna ska bort

– Vi kan se att det finns rika elproduktionsresurser i norr och många konsumenter i söder och flaskhalsar där emellan så därför bygger vi ut sydvästlänken som kommer leda till att överföringsmöjligheterna från norr till söder ökar med 25 procent, säger Anna-Karin Hatt.

Förlorad el

Enligt hittills gjorda beräkningar när det gäller överföringskapaciteten så kommer stamnätet slå i taket någon gång kring år 2017 och då skulle en hel del el försvinna på vägen, nästan tre terrawatt timmar. Totalt ska vindkraftsparken i Markbygden producera 12 terrawatt.

– Jag utgår ifrån att om det behöver göras ytterligare investeringar för att ta tillvara den förnybara elproduktionen från Markbygden att Svenska Kraftnät då ser till att bygga ut elnätet så at tvi kan ta tillvara elen. Det ligger i deras uppdrag, säger IT- och energiministern Anna-Karin Hatt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftverken i Markbygden

Mer i ämnet