Två skolor som hotas av nedläggning Foto: SVT

Sex partier mot skolnedläggningar i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

I stort sett samtliga partier i Luleå säger nej till skattehöjningar för att klara framtidens ekonomi. Det visar svaren på en enkät som SVT Nyheter Norrbotten gjort. Och de oppositionspartier som svarat är samfällt mot nedläggningar av skolor och förskolor.

Det är bara Vänsterpartiet som kan tänka sig höjd kommunalskatt för att klara ekonomin i framtiden. 

– Det skulle i så fall vara som en sista åtgärd. En höjning skulle man kunna kombinera med sänkta avgifter inom barn- och äldreomsorg, skriver gruppledaren Bertil Bartholdsson.

Skolbesparingar i Luleå

Sex partier emot

Sex av sju partier som svarat på enkäten är motståndare till de föreslagna nedläggningarna av skolor och förskolor i Luleå. Centerpartiet vill undanta besparingarna på barn- och utbildningsnämnden i år. 

– Det förslag som finns hotar möjligheterna för alla att tillgodogöra sig utbildning på lika villkor, anser partiets gruppledare Carola Lidén.

Inget nytt badhus

Kristdemokraterna vill minska investeringarna kraftigt och vänta med byggandet av ett nytt badhus på Hertsön. Liberalerna prioriterar skola och äldreomsorg som man bland annat vill finansiera genom att ta bort ett kommunalråd.

– Det behövs en mångfald av skolor i hela kommunen, såväl på landsbygden som i stan, anser gruppledaren Thomas Söderström.

Ta från annat 

Sjukvårdspartiet menar att besparingarna på skolor och förskolor kan tas genom minskningar som har betydligt mindre allvarliga konsekvenser än skolnedläggningarna.

– Går inte det får man titta på annat utanför nämndens område, skriver gruppledaren Dan Ankarholm.

Varsågod och förklara

Socialdemokraterna menar i sitt enkätsvar att lokalkostnaderna kommer att öka med 270 miljoner kronor i ett femårsperspektiv om inget görs. 

– Ska inga lokaler röras måste man förklara hur många hundra medarbetare som ska sägas upp eller argumentera för en skattehöjning som innebär höjd skatt på mellan 5 000 – 10 000 kr per år för Luleåborna, menar kommunalrådet Niklas Nordström.

Omfördela

Rättvisepartiet Socialisterna är emot hela nedskärningspaketet och vill istället satsa på ökad personaltäthet inom skolsektorn och ett lönelyft för alla lärare.

– Det finns pengar och skolnedläggningarna är inget måste. Vi har visat att 41 miljoner kronor skulle kunna skäras ned på politikerarvoden, konsultarvoden, representation och PR och istället användas i skola och omsorg, skriver partiets gruppledare Liv Shange Moyo.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Landsbygdspartiet, och Miljöpartiet har inte svarat på SVT:s enkät.

Här kan du läsa frågorna och svaren till politikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet