Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör nya riksåklagaren Katarina Johansson Welin berätta vad satsningen på Åklagarmyndigheten innebär. Foto: Amanda Liikamaa & Simon Vikström/SVT

Enorm satsning gör att fler brott kan lösas i Norrbotten

Publicerad

Åklagarmyndigheten har vuxit från 1 400 till dryga 2 000 medarbetare – en utveckling som också märks i Norrbotten. SVT har pratat med nya riksåklagaren Katarina Johansson Welin om satsningen som gör att fler brott kan lösas.

Med ökad befolkning kommer även fler brott, och en större budget har gjort att åklagarkammaren vuxit markant de senaste fem åren.

Sedan 2019 har hela myndigheten fått 350 fler åklagare och i Luleå har kammaren utökats från 20 till 33 anställda.

– Jag kan tycka att vi var underbemannade 2018 och det har rättats till med detta. Vi har en förmåga att ta in ärenden i rätt tid och på ett bra sätt, säger Anna Bergström, chefsåklagare i Luleå.

350 fler åklagare utreder brott

Under tisdagen var den nya riksåklagaren Katarina Johansson Welin på plats i Luleå för att prata om den stora utvecklingen.

– Vi fick ett resurstillskott av regeringen med en uppmaning att vi skulle bli fler och bidra till en ökad lagföring, säger hon.

I klippet hör du riks- och chefsåklagaren berätta vad satsningen innebär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.